Vodné a stočné se v Praze zvýší. O kolik víc se bude platit?

Kolik nás pude stát sklenka vody?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražané nyní platí 85,42 korun za metr krychlový vody. Příští rok si však lehce připlatí. O kolik? To se stále ještě řeší. Hlavní město sice cenu zvyšovat nechce, ale pravděpodobně bude muset.

Vodné a stočné se v Praze v příštím roce zvýší o inflaci. Na přelomu 2018 a 2019 by podle ČNB inflace měla být zhruba dvě procenta. Vodné a stočné zdražovalo naposledy letos, a to o 0,27 procenta z tehdejší ceny 85,18 korun za metr krychlový.

"Cenu vodného a stočného pro příští rok navyšovat nechceme. Aktuálně jednáme s PVK, aby nedošlo ani k navýšení ceny o inflaci. Pokud však nedojde k dohodě do 31. prosince 2017, může PVK podle smlouvy navýšit cenu o inflaci," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ještě to není uzavřeno

Podobně hovoří i vodárny. "Cena vodného a stočného pro příští rok vzroste maximálně o inflaci, nicméně jednání s Prahou ještě nejsou uzavřena," potvrdil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Vodu v Praze distribuuje PVK, která si pronajímá vodovodní infrastrukturu od Prahou vlastněné firmy Pražské vodohospodářské společnosti. Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Z tržeb zhruba pěti miliard korun ročně se Praze za pronájem vracejí zhruba dvě miliardy korun.

Klíčová slova: