Jermanová kritizuje vládu: Nařizuje nám platit, ale peníze neposílá

Se svým stranickým šéfem Andrejem Babišem mají společnou vášeň - čím více fotek, tím lépe
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vláda rozhoduje o zvyšování mezd, krajům ale následně nepošle celou potřebnou částku, náklady proto musí hejtmanství dotovat ze svého. Kvůli tomu se snižují prostředky určené na investice. Alespoň to tvrdí hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Je to praxe, která není úplně domyšlená. "Vláda zvýšila platy učitelům, ale celkovou částku neposlala. Naši ředitelé to řeší ze svých rozpočtů, my jsme poslali 75 procent, co jsme mohli, zbytek oni pokryjí z fondů odměn, co mají našetřeno," řekla Jermanová. Velký propad byl podle ní zaznamenán ve mzdách pro asistenty, kteří jsou určení na inkluzi. "Stát nám peníze neposlal."

Hejtmanství zaplatilo i soukromé řidiče

Hejtmanka tvrdí, že stát spoléhá na to, že kraje mají své rozpočty a jsou schopné zvýšené náklady pokrýt. "My to samozřejmě zaplatíme. Ale ukrajuje nám to peníze z rozpočtu. Vrcholem ledovce byli řidiči autobusů, kteří ani nejsou našimi zaměstnanci, ale zaměstnanci soukromých podnikatelů. A my jim přesto zvyšujeme peníze."

Zvýšení mezd řidičům stálo kraj podle Jermanové zhruba 200 milionů korun. Středočeské hejtmanství mělo oproti jiným krajům výhodu v dobře postavených smlouvách, u kterých šlo poskytnutí peněz dopravcům řešit pouze dodatky.

Špatné je i financování školství

Kritiku si prý zaslouží i financování škol, kdy stát posílá peníze na školy přes kraje. "V tom rozpočtu jsou náklady, které nejdou za námi, ale za státem. A když budou školám peníze chybět, tak platíme my. Samosprávné celky mají financovat chod, vybavení a tak dále. Za tím účelem dostávají tolik diskutovanou částku na žáka, nicméně ty peníze nestačí, takže to kraje doplácejí ze svého. Ten systém financování školství není šťastný," dodala Jermanová.

Kraj, vedený ANO a ČSSD s podporou komunistů, příští rok počítá s příjmy 23,35 miliardy a výdaji 23,12 miliardy Kč. Přebytek použije na splácení starých závazků. Z někdejšího čtyřmiliardového úvěru zbývá uhradit 2,39 miliardy Kč a z dvou miliard půjčených na rekonstrukce nemocnic 1,18 miliardy korun. Po započtení roční splátky 239,5 milionu korun a letošního desetimilionového zůstatku budou zdroje a výdaje shodně 23,36 miliardy. V kapitole školství je nejvíce peněz určeno na provoz škol, celkem jde téměř o 630 milionů.