Města teprve řeší rozpočty. Beroun má jasno a schválil historicky nejvyšší

Beroun mám už schválený rozpočet pro příští rok, který je nejvyšší v historii. Co vše město chystá v roce 2018?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zatímco zastupitelé ostatních měst teprve budou o rozpočtu na příští rok hlasovat, Berounští už mají jasno. Zastupitelé odsouhlasili historicky nejvyšší rozpočet. A důvod? Beroun podle starosty Ivana Kůsy bude hodně investovat. Co všechno okresní město plánuje vybudovat nejen pro svoje obyvatele?

Beroun už má na rozdíl od jiných okresních měst schválený rozpočet. Zastupitelé ho schválili na posledním prosincovém zasedání. V příštím roce bude město hospodařit s příjmy ve výši 566 milionů korun a plánované výdaje představují částku 620 milionů korun.

Beroun také řeší v rámci připravovaného krajského
investičního záměru výstavbu tzv. jižního obchvatu, který by
odklonil dopravu z frekventované Plzeňské ulice
mimo centrum Berouna. Nový kruhový objezd, který
bude součástí obchvatu, vznikne při sjezdu z dálnice D5 poblíž čerpací stanice OMV.

Desítky milionů jen na školy

Proč tak vysoký rozpočet? Beroun bude totiž v příštím roce hodně investovat. Například desítky milionů korun poputují do zásadních projektů, které chce vedení radnice v roce 2018 zrealizovat. V oblasti dopravy se počítá například s 16 miliony do opravy lávky přes D5, 14,5 milionů je v rozpočtu vyčleněno na rekonstrukci ulice Branislavova a 11 milionů je určeno na chodníky a výstavbu cyklostezky v rámci rekonstrukce ulice Plzeňská. Na tento projekt chce Beroun čerpat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastrukury.  Další dotace, tentokrát ze Státního fondu životního prostředí, bude využita na výstavbu kanalizace Zavadilka. Také v oblasti vzdělávání čeká Beroun velmi náročný rok.

K tomu se vyjádřil konkrétně starosta Berouna Ivan Kůs. "Mezi nejdůležitější projekty patří přístavba pavilonu v 2. ZŠ a MŠ Preislerova, rozšíření kapacit v ZŠ Komenského a dále zateplení a další stavební práce v MŠ Pod Homolkou," konstatoval starosta Ivan Kůs. Jen na tyto tři projekty je v rozpočtu vyčleněna částka přesahující 116 milionů korun.

Škola rozšíří kapacitu o dvě stovky školáků

Nový dvoupodlažní a bezbariérový pavilon bude mít sedm odborných učeben na výuku cizích jazyků, zeměpisu, fyziky, chemie a učebny pěstitelstvích prací v návaznosti na školní pozemek. Pavilon vyroste na severní straně areálu základní školy. Jeho součástí jsou šatny, kabinety, výtah a bezbariérové sociální zařízení. Pavilon nabídne kolem dvou set nových míst pro školáky.

V květnu 2018 má také začít další etapa rekonstrukce Mateřské školy Pod Homolkou. Ve městě se také počítá s výstavbou nových podzemních kontejnerů, s nimi se uvažuje v centru.

Peníze budou i na kulturu a sport

Město nezapomnělo na kulturu, ale ani na sport. Počítá se například s novou plynovou kotelnou v Kulturním domě Plzeňka, na zimním stadionu začne 1. etapa rekonstrukce, připraví se také projektová dokumentace na rekonstrukci venkovního koupaliště na Velkém sídlišti. "Projektů a plánů na příští rok má Beroun samozřejmě mnohem víc a o všech zásadních akcích budeme veřejnost informovat v průběhu roku jak v Radničním listu, tak na webových stránkách www.mesto-beroun.cz, kde najdete i celé znění rozpočtu města na rok 2018," upozornila Petra Lišková z městského úřadu.

 

Klíčová slova: