Psi už snad nebudou trpět. Množírny čeká velký problém

Novela veterinárního zákona ulevila malým farmářům. Posvítíla si ale na nelegální množírny psů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Od listopadu začala platit jedna z nejrozsáhlejších novel veterinárního zákona. Přinesla řadu změn zejména pro chovatele psů, které mají vymýtit množírny. Naopak je vstřícnější především k malým zemědělcům. Dotkne se ale už brzy všech majitelů psů kvůli povinnému čipování. Podívejte se na nejzásadnější změny, které zákon přinesl.

Novela veterinárního zákona se týká zejména chovatelů psů a provozovatelů útulků pro zvířata. Smyslem je usnadnit kontroly těchto zařízení a omezit existenci problémových chovů, takzvaných množíren psů. Naopak malým zemědělcům konečně trochu ulevil. To se týká zmírnění pravidel pro provádění domácích porážek a také rozšíření možností přímého prodeje jejich produkce.

Chovatelé psů pod drobnohledem

Novelu z pohledu chovatelů psů přiblížil Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy. "Chovatelé, kteří chovají pět a více fen starších 12 měsíců (až na výjimky jasně stanovené zákonem) musí povinně hlásit tuto skutečnost příslušné krajské veterinární správě."

Tato povinnost by měla pomoci v boji proti nelegálnímu množení psů v nevyhovujících podmínkách. "Novela pak od 1. ledna 2020 ukládá povinnost označovat povinně psy čipem. Tato právní úprava by měla být prvním krokem v rámci komplexního řešení problematiky označování a centrální evidence psů v České republice."

Novela významnou měrou rozšiřuje rozsah odborných veterinárních úkonů (např. při aplikaci léčiv), které může chovatel na svém hospodářství u jím chovaných hospodářských zvířat provádět sám. Současně zlepšuje i podmínky pro domácí porážky skotu.

Registrace útulků pro zvířata

Zákon rovněž přinesl registrační povinnost pro útulky pro zvířata. Tuto povinnost do té doby provozovatelé útulků neměli a veterinární dozor často o existenci těchto zařízení ani nevěděl, což komplikovalo možnosti kontrol těchto zařízení. "Při vlastních šetřeních Státní veterinární správy a kontrolách prováděných na základě podnětů od občanů přitom v některých případech bývají zjišťovány vážné nedostatky, v některých případech se jedná dokonce o týrání zvířat," připomněl Petr Vorlíček, mluvčí veterinární správy. To se pochopitelně netýká jen útulků pro psy, ale i třeba pro kočky.

Farmáři mohou pro svoji spotřebu porážet domácí zvířata

Drobní chovatelé skotu mohou díky novele zákona na svých farmách porážet pro spotřebu ve své domácnosti hospodářská zvířata ve věku až do 72 měsíců. Dosud byla tato hranice 24 měsíců. Ulevilo se i majitelům farmových chovů jelenovitých. Před porážkou skotu a také farmově chovaných druhů jelenovitých (jelen, daněk) již nemusejí žádat o povolení krajské veterinární správy. "Stačí tuto událost nejméně tři dny předem pouze ohlásit," upřesnil mluvčí Petr Vorlíček.

Zabijačkou můžete obdarovat osoby blízké

Chovatelé prasat se už nemusí bát toho, že je někdo nahlásí, pokud produkty z domácí zabijačky roznesou po příbuzných. Nyní totiž mají možnost legálně obdarovat širší okruh rodiny, tedy i osoby blízké. Dosud to zákon umožňoval pouze v rámci domácnosti. Produkty z domácí porážky skotu ale musí nadále zůstat v domácnosti chovatele.

Zákon povolil prodej zajíců i bažantů na trzích

Na trzích je nyní možné po vyšetření proškolenou osobou prodávat ulovenou drobnou volně žijící zvěř, jako jsou zajíci či bažanti. Až dosud byl podobný prodej možný pouze přímo spotřebiteli, prostřednictvím maloobchodní prodejny či registrovaného maloobchodního zařízení.

Malé množství živočišných produktů - takzvaný prodej ze dvora - mohou nyní zemědělci prodávat v některých případech také přímo do restaurací a jídelen. Možnost uplatnit produkty ze dvora se rozšiřuje na území celé ČR. Menším chovatelům krav a zejména koz finančně i administrativně zákon výrazně snížil frekvence povinných vyšetření mléka.