Největším problémem hasičů je parkování na sídlištích. Nejstarší pražská základna se přestěhuje

Nejstarší pražská základna se přestěhuje
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hasičskou základnu z roku 1942 v holešovické Argentinské ulici nahradí nová. Kromě hasičů zde bude i výjezdové místo záchranářů. Letos v červnu by mohl být znám dodavatel stavby, jejíž předpokládaná cena je 350 milionů korun.

Současná stanice v Argentinské ulici je nejstarší v Praze. Byla postavena za druhé světové války jako dočasná. "Projekt je před dokončením, nyní řešíme administrativní věci. V červnu letošního roku bychom rádi vybrali dodavatele stavby. Termín dokončení stavby zatím není znám, ale předpokládáme dva až tři roky. Přesný termín bude sdělen po výběru dodavatele," vysvětlil radní pro bezpečnost Libor Hadrava.

Společná základna se záchrankou

Součástí hasičské základny by mělo být také výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby. Vytváření společných základen podpořil pražský magistrát v červenci 2017, kdy radní schválili memorandum o této problematice. V dalších letech by společné základny měly vzniknout také v Průběžné ulici ve Strašnicích, v sousedství průmyslového areálu v Kyjích u Českobrodské ulice a v Březiněvsi. Loni v červnu již zahájila provoz společná stanice v Radotíně.

V současné době mají hasiči výjezdová stanoviště v Legerově ulici v Praze 2, Na Krčské stráni v Praze 4, v Jinonické a V Sudech v Praze 5, v Heyrovského v Praze 6, Argentinské v Praze 7, v ulici K Radonicům v Praze 9, v Průběžné v Praze 10, Květnového vítězství v Praze 11 a v ulici Generála Šišky v Praze 12.

Denně dispečink hasičů přijme v průměru tisíc hovorů, z toho 800 lidí volá na linku 112, zbývajících 200 pak na linku 150. "Hasiči v Praze zasahovali v roce 2017 u více než 11 000 událostí, přes 2 000 případů tvořily požáry. Nejvíce výjezdů bylo k technickým zásahům," uvedl tiskový mluvčí pražského hasičského záchranného sboru Martin Kavka s tím, že přesná čísla budou známá koncem ledna. Při výjezdech se hasiči na silnicích potkávají s ohleduplnými řidiči. Problémem však pro ně jsou přeplněné ulice na sídlištích, kde je zhoršená průjezdnost.

Kdo u hasičů pracuje?

U hasičů v hlavním městě slouží kolem 900 zaměstnanců. Přes 600 z nich je u zásahových jednotek. Dále u hasičského záchranného sboru jsou pracovníci prevence a operační důstojníci na telefonních linkách. "Zájem o práci u HZS je zatím dobrý na výjezdových pozicích. Třeba na odboru prevence ale občas sháníme kvalifikované pracovníky. Jde spíše o jednotky, žádná zaměstnanecká krize nám nehrozí," dodal Kavka. Roční provozní náklady pražských hasičů jsou asi 600 milionů korun.