Primátor Volf: Bojujeme proti obchodu s chudobou. Radnici za to zřejmě čeká soud

Rozhodnutí kladenské radnice o vyhlášení města se zvýšeným výskytem sociálně negativních jevů bude mít zřejmě dohru u soudu. Primátor Milan Volf odmítá spekulace, že by to znamenalo udělat z města ghetto
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladno vyhlásilo na sklonku loňského roku město za oblast se zvýšeným výskytem sociálně negativních jevů. Rozhodla o tom radnice, která tak chce podle primátora Milana Volfa bojovat proti obchodu s chudobou. Opatření se jinde týká jen částí měst, a proto radnice schytala kritiku od senátorů, ale i opozičních zastupitelů. Spory zřejmě míří k soudu.

Město Kladno využilo pravomoc danou novelou zákona o hmotné nouzi a vyhlásilo celé město za oblast se zvýšeným výskytem sociálně negativních jevů. Jenže v jiných městech je uplatňována jen v rizikových lokalitách.

Volf: Obchod s chudobou v Kladně kvete

V čem spočívá vyhlášení celého města za oblast se zvýšeným výskytem sociálně negativních jevů? Radnice tím chce bojovat proti rozšiřování negativních jevů spojených s vyplácením státních doplatků na bydlení lidem, kteří by nově uzavřeli nové nájemní smlouvy. Primátor Milan Volf to odůvodňuje bojem proti obchodu s chudobou, jež v Kladně prý v posledních letech jen kvete.

Kritika se valí na kladenskou radnici

Rozhodnutí radnice ale sklízí kritiku od některých senátorů a odborníků. Ti se údajně obrátili na Ústavní soud. Podle Matěje Hona z Platformy pro sociální bydlení je kladenské opatření velmi represivní a město prý neučinilo jakýkoliv základní krok pro řešení bytové nouze na svém území. Podle Hona tak Kladno zjednodušeně řečeno zamezuje jakémukoli stěhování chudých lidí v rámci města, ať už půjde o stěhování rodiny z problematické ubytovny do bytu, nebo chudé seniory, kteří se musejí kvůli úspoře přestěhovat do menšího bytu.

Sociální dávku na bydlení v Kladně v průměru měsíčně pobírá 940 žadatelů (údaj z konce roku 2017). Pokud podle primátora vezmeme v potaz jejich rodiny, tak celkový počet závislých osob na této dávce se podle dostupných údajů v Kladně pohybuje nad úrovní 4 000 lidí.

Na to reaguje radnice tím, že pro současné příjemce doplatku na bydlení se nic nezmění. Na základě nájemní smlouvy jim bude dávka nadále vyplácena. Ale nové žádosti o vyplacení Úřad práce v Kladně na základě vydaného opatření obecné povahy automaticky zamítne.

Podle primátora se šíří bludy

S rozhodnutím radnice také nesouhlasí zastupitel Dan Jiránek (ODS). Ten už dříve prohlásil, že kvůli tomu zvažuje právní kroky.

Primátor města Milan Volf (Volba pro Kladno) ale odmítá nařčení, že chce z města udělat ghetto. Podle něj Kladno vyhlásilo své území za lokalitu se zvýšeným výskytem sociálně negativních jevů. Opatření obecné povahy platí pro celé město, v žádném případě se ale nejedná o vyhlášení sociálně vyloučené lokality či dokonce ghetta, jak o něm někteří politici a novináři hovořili.

"Je až neuvěřitelné, co někteří celostátní a komunální politici dokáží vyslovit v souvislosti s vyhlášeným opatřením obecné povahy. Nebojím se říct, že se jedná až o bludy. Všichni Kladeňáci velmi dobře znají situaci ve městě. Mají ještě v živé paměti problémy spojené s ubytovnami v bývalých objektech Oko či Merkur," řekl kladenský primátor Milan Volf. Připomněl rok 2013, kdy na Kladně došlo k výraznému přísunu nepřizpůsobivých občanů. Podobný příliv podle primátora hrozí nyní, tyto skupiny obyvatel se ale nestěhují do ubytoven, ale do jednotlivých bytů.

Problém vyřeší asi až soudy

Vyhlášené opatření podle radnice chrání majetky i podmínky pro život všech slušných Kladeňáků. "Zastavení doplatku na bydlení znamená, že se do bytů a ubytoven už nebudou stěhovat další problematičtí a neslušní občané, kteří si kromě dalších problémů mnohdy pletou veřejné prostory v domech či výtahy se sociálním zařízením, nerespektují pravidla slušného chování," říká primátor Volf. Kladno se tím chce vyvarovat podobných problémů, které nyní řeší v Holandské ulici, kde jsou obyvatelé dennodenně vystavováni realitě soužití s obchodem s chudobou.

Situaci v Kladně podle všeho vyřeší až soudy. V každém případě se radnici podařilo rozpoutat vášnivou diskuzi, a tak se problém, o němž se všeobecně ví, ale taktně mlčí, přetřásá veřejně. Uvidíme, co z toho vzejde.