Máte problémy s kůží? Třeba vám pomůže celotělový zářič v kladenské nemocnici

Trpíte některým z kožních onemocnění? Třeba zrovna vám pomůže moderní fototerapeutická UV kabina v kladenské nemocnici
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trápí vás lupénka, atopický ekzém nebo svědění kůže? Možná právě vám by mohla pomoci nová fototerapeutická UV kabina, která je pacientům k dispozici na kožním oddělení kladenské nemocnice. Jde o moderní výkonný a na technologické špici celotělový kabinový zářič. A jak zářič pomáhá pacientům? To nám vysvětlí MUDr. Jana Földesová, primářka kožního oddělení kladenské nemocnice.

Nové zařízení v kladenské nemocnici funguje jako moderní zářič, který působením ultrafialového světla přináší efektivní a bezpečnou terapii řady kožních onemocnění. "Zařízení je vhodné na terapii kožních diagnóz, jakými jsou například lupénka, atopický ekzém, ztráta pigmentu, svědění kůže, akné a další. V sezoně poskytuje kožní oddělení kladenské nemocnice fototerapeutickou léčbu zhruba 115 pacientům měsíčně. Na ošetření docházejí 2 až 4krát týdně," uvedla primářka Jana Földesová.

Přístroj je napojen na počítač

V kabině zářiče je 42 UV trubic o délce dva metry, díky kterým je možné účelněji ošetřit i vyšší pacienty. Lze využít nezávisle na sobě záření UVA i UVB. Velkou předností nového přístroje je možnost připojení k počítači s programem, který umožňuje zaznamenat kompletní přehled o terapii pacienta. Program umožňuje i sestavení kompletního individuálního terapeutického plánu.

Světloléčba  znamená  působení  neionizujícího  elektromagnetického záření  na kůži za účelem dosažení určitých léčebných účinků. Většinou zahrnuje ultrafialové záření (UVB a  UVA), někdy  i  viditelné světl (fotodynamická  léčba, IPL, laser), méně často  
infračervené (laser, solux).

Hlavní výhody fototerapeutické UV kabiny

Kabina je podle primářky vybavena obrazovkou, na které se v průběhu ozařování zobrazuje vyzářená dávka a zbývající čas do konce ošetření.

"Pacient může ovládat i směr a intenzitu ventilace a má k dispozici tlačítka START - sám si program spustí, až se v kabině vhodně postaví, a STOP - sám si program vypne, kdyby se něco stalo, což je důležité obzvláště u starších pacientů při teplém počasí, kdy se některým osobám může udělat nevolno. Pro tyto případy je kabina navíc doplněna speciálním bezpečnostním prvkem. Jedná se o náramek na šňůrce uchycené do senzoru, kdy se v případě pádu pacienta kabina automaticky vypne a spustí se alarm," vysvětluje primářka Jana Földesová.

Přístroj výrazně usnadňuje život pacientů s lupénkou

Z nového přístroje je nadšená i pacientka Dagmar, kterou už od dětství trápí lupénka. Říká, že nejhorší období bylo v pubertě. Jako dívka se chtěla líbit, ale přitom si nemohla obléci krátké kalhoty ani jít na koupaliště.

"Je to velká zátěž na psychiku, a kromě toho je onemocnění i bolestivé. Snažila jsem se lupénku skrývat před okolím, nosila jsem jen dlouhé kalhoty a sukně, halenky a trika s dlouhým rukávem, v létě to bylo hrozné. Když si člověk chce vzít krátké tričko nebo sukni, je ta vyrážka viditelná. Málokdo věděl, co mě trápí a jak moc mi to komplikuje život," popsala pacientka problémy spojené s jejím onemocněním. Díky novému přístroji bude moci s lupénkou bojovat mnohem účinněji, podobně jako ostatní pacienti.

Kožní ambulance:
Ordinační doba pro objednané pacienty
Po – Pá 7.30 – 13.00 a 13.30 – 15.15. Telefon: 312 606 464

A jak funguje léčba? "Doba fototerapie může začít už na 25 vteřinách. Hodnoty fotoléčby se ordinují po předchozím vyšetření lékařem a jsou ovlivněny kožním fototypem, diagnózou i předchozími zkušenostmi s léčbou," přiblížila MUDr. Földesová.

Pacienti se musí dopředu objednat a fototerapeutická UV kabina je k dispozici od pondělí do pátku.