V kladenské nemocnici mají moderní CT přístroj, vyšel na dvacet milionů

Kladenská nemocnice dostala nový CT přístroj. Za účasti náměstka hejtmanky pro oblast zdravotnictví Martina Kupky byl už slavnostně zprovozněn
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Kladenská nemocnice má nový CT přístroj. Pořizovací cena je necelých 20 milionů korun a nemocnice ho pořídila s finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a Středočeského kraje. Jak vlastně takový přístroj funguje?

Nový přístroj Siemens Somatom Definition AS+, který patří k nejmodernějším scannerům počítačové tomografie, nahradil původní třináct let staré ‚cétéčko‘, které nevyhovovalo požadavkům současné medicíny, tj. provedení včasné a přesné radiologické diagnostiky vnitřních orgánů a tkání člověka, ani požadavkům na bezpečnost pacientů a přijatelné dávky ionizujícího záření. Přístroj byl instalován na radiodiagnostickém oddělení nemocnice v Kladně tento měsíc.

Výpočetní tomografie (Computed Tomography, CT nebo X-ray CT) je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka či zvířat s vysokou rozlišovací schopností a ve 3D projekci. Metoda se využívá hlavně v oblasti medicíny, kde slouží k diagnostice širokého spektra poranění a chorob.

„Kraji se letos podařilo kladenskou nemocnici oddlužit. Nové CT je další viditelná vlaštovka významných pozitivních změn. Třináct let starý přístroj vyžadoval nákladný servis a nesplňoval nároky na nejmodernější diagnostiku. Navíc hrozilo, že každým dnem vypoví službu. Podařilo se tak zároveň vyřešit jeden ze starých problémů nemocnice. Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří budou služby kladenské nemocnice potřebovat,“ řekl náměstek středočeské hejtmanky Martin Kupka.

Přístroj je využíván sedm dní v týdnu

Nový přístroj je na radiodiagnostickém oddělení k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Používán je tam, kde je podle požadavku lékaře nezbytné provést snímek vysokého rozlišení a 3D projekci. Tedy podrobné zobrazení jednotlivých částí těla v tenkých vrstvách. Takovýto požadavek lékaře na vysokou kvalitu snímku bývá nejčastěji při úrazech hlavy, hrudníku nebo břicha, ale i páteře, kostí nebo kloubů.

CT umožňuje skenování 128 vrstev

Přístroj CT je též využíván při diagnostice nádorových onemocnění, vyšetřování cév, prokrvení mozku, při mozkových mrtvicích apod. To vše nový přístroj CT, který umožňuje simultánní skenování 128 vrstev během jedné otáčky rotující RTG lampy, v kladenské nemocnici zvládne.