ANO, už je líp: Ministr bez důvěry Adam "SuperStar" Vojtěch odvolal ředitelku nemocnice

Byla to plánovaná akce?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO, který "proslul" jako neúspěšný zpěvák ze SuperStar, nemá stejně jako ostatní členové vlády důvěru Sněmovny. Jako takový by pokud možno neměl dělat zásadní rozhodnutí. Přesto odvolal ředitelku Nemocnice Na Bulovce.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou a řízením nemocnice dočasně pověřil jejího statutárního zástupce Františka Nováka. "Důvodem odvolání Vrbovské byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice," sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Jaká přesně už ale odmítla konkretizovat.

Nemocnice Na Františku je stále terčem zájmu několika zájmových skupin. Spekuluje se, že na ni měl zálusk i Andrej Babiš. Psali jsme ZDE. Že by to nevyšlo, tak se chce porozhlédnout jinde.

Vyletěla a nic vám nepovíme

Podle ní Vrbovská, která byla ve funkci od roku 2013, po zmíněných zjištěních ztratila ministrovu důvěru. "Zjištění vedla ke ztrátě důvěry ministra a budou v nejbližší době důsledně prošetřena. S ohledem na povahu zjištěných skutečností nelze do doby ukončení šetření poskytovat žádné bližší informace."

Doplnila, že ministerstvo zdravotnictví, které nemocnici provozuje, vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele a zahájí kontrolu finančních operací nemocnice. Mluvčí nemocnice Martin Šalek řekl, že řízením byl do té doby pověřen statutární zástupce František Novák. "K důvodům nám nepřísluší se vyjadřovat."

Je možné, že odvolaná ředitelka mohla mít problémy, dokonce třeba opravdu udělala něco závažného. Ale vážně si může ministr, která nemá důvěru Sněmovny, dovolit takto důležitý krok? Tím spíš ve chvíli, kdy se spekuluje, že kolem nemocnice krouží mocní spjati s hnutím ANO?

Problémy už tu byly

Ministr v prosinci po uvedení do funkce řekl, že vedle změn ve svém úřadu bude zvažovat i změny v přímo řízených organizacích, jako jsou například fakultní nemocnice. Některé podle něj nemají dobré výsledky. Po jeho nástupu na vlastní žádost skončil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, který čelil kritice zejména lékařů a lékárníků kvůli zavádění elektronických receptů. Skončili také dva ze tří odborných náměstků ministra. Zvláštní, že je tak aktivní po pár dnech v čele resortu. Zřejmě přesně ví, má hotové rozbory, orientuje se. Asi je opravdu dobrý. Nebo je to snad snaha připravit půdu pro jiné, "lepší" lidi?

Bez zajímavosti není ani to, že několika ženám už se Vojtěch znelíbil i v minulosti. Na konci prosince roku 2017 se u Jaromíra Soukupa na TV Barrandov pustil do hodnocení atraktivity předložených českých političek na magnetické nástěnce. To se několika z nich hrubě nelíbilo, když padala slova o absenci gentlemanství a asertivity.

Kdo je Andrea Vrbovská?

Vrbovská byla ve funkci od prosince 2013, předtím na Bulovce působila jako náměstkyně ředitele pro léčebně preventivní péči. Nastupovala s úkolem stabilizovat situaci, protože část lékařů byla kvůli personální a platové politice předchozích vedení ve stávkové pohotovosti.

Za jejího vedení byla uzavřena dohoda mezi nemocnicí a hlavním městem jako majitelem většiny budov, v nichž působí. Dříve nemocnice platila sedm milionů korun za rok, loni v lednu se strany dohodly na zvýšení nájmu na 28 milionů ročně. Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerstvo zdravotnictví, před třemi lety jí poslalo jednorázovou dotaci 200 milionů korun. Město v posledních letech investovalo do budov asi 600 milionů korun. Mluvilo se i o tom, že by převzalo i provoz nemocnice, naposledy za pražského primátora Bohuslava Svobody.

Vrbovská pracovala dříve také jako náměstkyně soukromé nemocnice v Lounech, náměstkyně Bulovky a rovněž v managementu Ústřední vojenské nemocnice či v regionální pobočce International SOS Assistance.

Klíčová slova: