Magistrát chce převzít Nemocnici Na Františku. Dovolí to mocní?

Co bude s nemocnicí dál?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát chce od Prahy 1 převzít provozování Nemocnice Na Františku. Záměr už schválili radní. Současný plán vedení Prahy 1 je zařízení pronajmout, za což čelí kritice. Jenomže zájem mají silné skupiny napojené na vlivné byznysmany. Mezi nimi má figurovat i premiér Andrej Babiš.

Podle primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO chce magistrát zaručit lůžkovou péči pro obyvatele a převzetí zároveň zapadá do dlouhodobější strategie města. Vedení Prahy 1 se jednání nebrání, odmítá však převod nemovitostí nemocnice na magistrát a tendr na provozovatele zatím rušit nehodlá.

Radnice nabízí nemocnici soukromníkům prostřednictvím koncesní smlouvy, která by zajistila stávající nabídku služeb. Firmy mají pro podání nabídek čas do 23. ledna, zájem zatím projevují nejméně čtyři. Jde o společnosti Penta Hospitals, kterou ovládá Marek Dospiva, či AGEL Tomáše Chrenka. Zájem avizovaly i Privamed a EUC. Spekuluje se o Hartenberg Capital Andreje Babiše. Finální počet zájemců bude znám při otevírání obálek koncem ledna. Opozice chce proti záměru uspořádat referendum.

Proti plánu radnice přenechat provoz nemocnice soukromníkovi se staví místní opozice i politici z Prahy 7. Podle nich zařízení využívá i mnoho jejích obyvatel a podmínky koncese jsou nevýhodné.

Rozhodnutí je na Praze 1

"Je to spádové zařízení pro Prahu 1, ale i pro Prahu 7 a já naprosto rozumím tomu, že stejnou jistotu chtějí mít i lidé, kteří v těchto částech Prahy žijí. Zároveň to dává smysl i ze širší perspektivy, protože v současné době nevlastníme žádné zařízení s akutními lůžky," uvedla primátorka. I když magistrát má možnost převzetí nemocnice nabídnout, finální rozhodnutí je v kompetenci Prahy 1.

Vedení magistrátu bude chtít, aby v případě převzetí provozu zařízení přešly pod Prahu i nemovitosti. Nyní je má svěřeny městská část. Právě na tom by mohl plán ztroskotat, protože Praha 1 s převodem majetku nesouhlasí. "Nejsme pro odsvěření Nemocnice Na Františku, ale jednání o spolufinancování se nebráníme," uvedla mluvčí radnice Veronika Blažková. Dodala, že radnice nyní tendr rušit nebude a počká do otevírání obálek. Ideální by podle vedení Prahy 1 bylo to, aby na nemocnici magistrát, případně i obsluhované městské části, finančně přispívaly.

Podle radního hlavního města i Prahy 1 Daniela Hodka z ČSSD bude další podoba provozu nemocnice záležet na výsledku společného dialogu města a radnice. "Rozhodující bude, aby bylo zvoleno co nejvhodnější řešení pro nemocnici a byla zachována péče v současném rozsahu. Dnešní rozhodnutí ale vítám a jsem rád, že máme silného partnera," řekl Hodek. Najít třetího partnera radnice prý zkoušela proto, že se v minulosti nedohodla s ministerstvem financí ani pojišťovnami.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let je odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně. Konkrétní podoba smlouvy má vzejít z výběrového řízení.

Referendum? Neovlivní zřejmě nic

Opoziční zastupitelé z Prahy 1 proti záměru organizují místní referendum. Sběr podpisů začal v úterý v poledne před vchodem do nemocnice, pro uspořádání referenda je jich potřeba 2 200. Pokud by se podařilo referendum prosadit, nemohlo by vedení radnice do jeho uspořádání o dalším osudu nemocnice rozhodnout. Případný plebiscit by se pravděpodobně konal společně s komunálními volbami na podzim. Primátorka podobné snahy označila za "předvolební populismus".

Organizátoři referenda vítají angažmá magistrátu, nešťastný je však podle nich požadavek na převedení nemovitostí na Prahu. "Obávám se, že Praha 1 se k tomu postaví tak, že magistrát jí chce vzít nemocnici a musí ji bránit," potvrdil předseda Zelených v Praze 1 Petr Kučera. Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského by už sama nabídka města měla znamenat konec plánů na soukromé provozování, protože podle institutu péče řádného hospodáře je výhodnější Praze zařízení přenechat. Magistrát by však podle něj i tak měl nabídnout spolufinancování a možnost, aby nemocnice zůstala ve správě Prahy 1. Sběr podpisů pro referendum bude pokračovat.