Zaplatíme Čapí hnízdo? Rozhodne o tom ministerstvo, které vede Babišova pravá ruka

Dělá si premiér z lidí legraci?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud Výbor regionální rady Regionálního operačního programu Střední Čechy příští týden nevyjme farmu Čapí hnízdo z evropského financování, může to učinit ministerstvo financí. Resort v minulosti vedl Andrej Babiš, teď mu šéfuje jeho blízká spolupracovnice Alena Schillerová. Kdo by na tom byl škodný? Samozřejmě my všichni, protože bychom tak premiérovi jeho sídlo zaplatili.

Dotaci na farmu Čapí hnízdo by totiž zaplatili daňoví poplatníci, i když by výbor v první fázi rozhodl jinak. Potvrdil to člen Výboru regionální rady za opoziční STAN Věslav Michalik. Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec pak pouze připustil, že konečné rozhodnutí opravdu náleží ministerstvu. 

Ministrstvo už navrhlo vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování, což znamená, že se na vyplacené prostředky pohlíží jako na národní dotaci. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Umožní to, aby Česká republika od Evropské komise dostala maximální možnou částku, kterou pro operační program mohla z EU obdržet.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí, vedle Babiše i někteří členové jeho rodiny. Mezi obviněnými je i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Opozice je proti, škodní budou lidé

Opozice, která má ve výboru regionální rady většinu, si takový postup nepřeje a poukazuje na to, že by peníze zaplatili lidé z daní. Pokud by se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemci. V případě Čapího hnízda ale původní firma již neexistuje.

Výbor regionální rady byl ustavený po předloňských krajských volbách, mezitím se vedení hejtmanství změnilo. Strany současné koalice ANO a ČSSD opřené o KSČM v něm nemají většinu. ANO má v patnáctičlenném orgánu středočeského kraje čtyři hlasy a sociální demokraté a komunisté po jednom. Pět zástupců má STAN, tři ODS a jednoho TOP 09.

Michalik předpokládá, že výbor Čapí hnízdo z evropského financování na jednání 16. ledna nevyjme. Kdyby mělo hlasování dopadnout opačně, musela by koalice získat na svou stranu dva opoziční hlasy, což Michalik nepovažuje za pravděpodobné. "Když jsem měl možnost s kolegy minulý týden mluvit, tak jsem nezaznamenal jiný názor než nevyjmout," řekl.

Bude se zametat pod koberec?

Jednou z následných možností je podle něj to, že projekt z evropského financování vyjme ministerstvo financí. Žurovec k tomu dnes pouze uvedl že "finální rozhodnutí náleží orgánu, který je zodpovědný za certifikaci výdajů, tedy ministerstvu financí". Zda by tímto rozhodnutím bylo vyjmutí projektu z financování EU, nekonkretizoval.

Krajské zastupitelstvo by podle Michalika mohlo také 29. ledna hlasovat o novém složení výboru regionální rady, který by pak rozhodoval znovu a projekt z financování EU by vyřadil. Hejtmanka už dříve avizovala, že výbor by měl být po změně krajské rady obměněn.