Jakob: Odmítám Babišův podvod zamést, jeho luxusní daču bychom mu zaplatili my všichni

Hejtmanka Středočeského kraje tvrdí, že zprávu OLAF neviděla. Zvláštní...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Máte pocit, že si z vás někteří politici dělají legraci? Zřejmě to nebude jen pocit, Česká republika momentálně více než kdykoli jindy připomíná slavný Kocourkov. V hlavní roli je premiér Andrej Babiš, resp. kauza Čapí hnízdo. Evropští vyšetřovatelé prý došli k závěru, že jde o podvod, což už potvrdili někteří vrcholní představitelé státu. Přesto se závěry zprávy OLAF stále tají a tutlají. 

Středočeský zastupitel za TOP 09 Jan Jakob se už ve čtvrtek nechal slyšet, že zprávu chce k dispozici, aby se s ní seznámil před zasedáním Výboru Regionální rady ROP. Podařilo se mu sehnat dostatečný počet podpisů na oficiální žádost o mimořádné zasedání tohoto výboru, která má pravomoc vyjmout Čapí hnízdo ze seznamu projektů podpořených EU. Zprávu OLAF ale on ani další členové výboru k prostudování nedostanou.

Ředitel Munia je prý pod vlekým tlakem

Ředitel Úřadu Regionální rady Kamil Munia je podle Jakoba evidentně pod obrovským tlakem. "Před dvěma dny mi v e-mailu napsal, cituji: "Zpráva OLAF bude součástí podkladů pro toto zasedání." Dnes již velmi nervózně prohlásil, že zprávu jako členové výboru nedostaneme," konstatuje Jan Jakob. K dispozici budou mít tedy jen část zprávy. Munia tvrdí, že úřad se řídí doporučením Nejvyššího státního zastupitelství a vyjádřením ministerstva financí.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí, vedle Babiše i někteří členové jeho rodiny. Mezi obviněnými je i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

O něčem podobném jsme vás ve čtvrtek informovali v souvislosti s žádostí Michaela Pánka za ODS, který také chtěl po řediteli Kamilu Muniovi stejnou zprávu. Ani on nepochodil a tvrdil, že měl ředitel dokonce dostat příkaz přímo od hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové, aby zprávu nikomu nedával. Ta to později popřela.

Proč je dřívější termín důležitý?

Jakob začal o mimořádnou schůzi usilovat poté, co mu byla potvrzena domněnka, že právě tento výbor může Čapí hnízdo z evropského financování vyjmout, přičemž jeho zasedání bylo plánováno až po jednání krajského zastupitelstva: "V pondělí 29. 1. je plánováno krajské zastupitelstvo a to volí a odvolává členy výboru. Doufám, že se mýlím, ale mám podezření, že ANO udělá všechno pro to, aby složení výboru převolilo. Současné složení patnáctičlenného výboru je totiž takovéto: ANO 4, STAN 5, ODS 3, TOP 09 1, ČSSD 1, KSČM 1." Po Jakobově iniciativě hejtmanka svolala zasedání výboru na 16. ledna. 

"ANO se zjevně rozhodlo pro pštrosí politiku a pokračuje v utajování zjevně velmi významných a nepříjemných skutečností," má jasno zastupitel za ODS Martin Kupka.

Kdyby byl projekt nakonec opravdu vyjmut, dopadla by finanční zátěž na české daňové poplatníky. "Pokud bychom tak učinili, nejednalo by se už o evropskou dotaci, alo o dotaci národní. Jinými slovy, na Babišovu luxusní daču bychom se složili my všichni. Zároveň by nebyl Babis postižitelný evropskými orgány. Vrácení dotace má jít na vrub tomu, kdo o ni požádal a kdo ji podvodně získal. Nehodlám tento podvod zamést pod koberec a budu hlasovat proti vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování," objasňuje důsledky Jakob.