Milion na kontrolu stromů: Čeho se v Kolíně bojí?

Podaří se předejít nehodám?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prakticky během každé silnější vichřice musejí hasiči řešit spadané stromy. Bohužel někdy jsou v akci i záchranáři, protože je zraněn člověk, v těch nejhorších případech dokonce zemře. V Kolíně se tomu snaží předejít, i proto vydají milion korun z městské kasy. 

Kolín letos nechá zkontrolovat všech zhruba 11 000 stromů, které stojí na městských pozemcích. Inventarizaci nechala radnice zpracovat naposledy před čtyřmi lety, další pak město plánuje opět za čtyři roky. "Zmapování a kontrola stromů bude město stát přibližně milion korun," řekl místostarosta Kolína Michael Kašpar.

Dodal, že ačkoliv se může milion korun zdát jako velká suma, v celkových výdajích na údržbu městské zeleně jde jen o malou část. "Každý rok jde do městské zeleně zhruba 16 milionů korun. Za čtyři roky, na které ten pasport děláme, to je tedy 64 milionů korun a z toho jeden milion jde na inventarizaci." Kontrola všech stromů je podle něj důležitá především kvůli vichřicím, kdy se špatný aktuální stav stromu projeví jeho případným pádem.

Zapojit se mohou i občané

Město provozuje speciální web s názvem Stromy pod kontrolou, kde lidé najdou přehled všech stromů ve městě a informace o jejich stavu včetně navrhované péče. Připravovaná inventarizace aktualizuje údaje právě i na tomto webu.

Kolín také plánuje náhradní výsadbu za stromy zničené říjnovým orkánem Herwart. Na jakých místech nové stromy nahradí ty staré, se ještě plánuje. Náklady na odstranění následků vichřice dosáhly v Kolíně zhruba 100 000 korun, město likvidovalo popadané stromy a následně frézovalo pařezy. Zaznamenány byly také pojistné události, při kterých byly pádem větví poškozeny automobily.

Klíčová slova: