Zaparkovat v Kolíně bude složitější. Jezděte MHD, vyzývá radnice

Jak dlouho a jaké komplikace řidiče čekají?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pro řidiče se uzavřelo odstavné parkoviště před vlakovým a autobusovým nádražím v Kolíně. Přesunou se sem stavební práce v rámci celkové rekonstrukce autobusového nádraží za zhruba 60 milionů korun. Lidé jezdící autem na vlak tak budou mít zhruba do září o 63 parkovacích míst méně.

Náhradní parkovací místa podle místostarosty Michaela Kašpara není možné zařídit, protože v okolí není vhodný prostor. Řidiči mohou nadále využívat parkovací místa na ploše mezi obchodním centrem Futurum a katastrálním úřadem, na novém parkovišti naproti Futuru a omezeně v okolních ulicích.

Městská policie podle místostarosty na místo dohlíží, od středečního rána hlásí, že je situace poměrně klidná a nevznikají problémy. "Chtěl bych poprosit všechny kolínské řidiče, aby po dobu rekonstrukce využívali městskou hromadnou dopravu, samozřejmě pouze pokud je to pro ně možné," žádal Kašpar.

Situace se nezlepší do léta

"Jde vlastně už o přechod do třetí fáze rekonstrukce nádraží. V této oblasti se bude dělat rekonstrukce kanalizace a inženýrských sítí," vysvětlil místostarosta. Na parkoviště se auta vrátí zhruba na přelomu léta a podzimu, lidé se mohou těšit na nový povrch i novou zeleň. "Bude to vypadat celé trochu jinak, ale bude to dál sloužit jako parkoviště a bude zhruba stejně míst jako nyní."

V rámci celkové rekonstrukce nádraží vybuduje Kolín nový zastřešený terminál, který bude splňovat hlavní myšlenku celého projektu, kterou je přechod z autobusu na vlak suchou nohou. Nyní jsou již vztyčeny sloupy, na které bude namontováno zastřešení. Nové zastřešení bude instalováno až za vhodných klimatických podmínek, začít by se mělo na jaře.