Adrenalinu zdar! Kolín věnuje miliony do přestavby skateparku

Současný stav park je takovýto, jak bude vypadat, až bude zrekonstruovaný? Pokračujte dál
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Původní areál na vyblbnutí všech skejťáků, ale také bikerů byl nakonec přestavěn na dětské hřiště. V Kolíně by ale již brzy opět mělo být kde provozovat podobné, často adrenalinové sporty. Kompletní rekonstrukcí by měl projít skatepark pod Novým mostem. Jak moc bude přestavba nákladná a komu všemu by měl park sloužit?

Ještě před lety existoval bikepark v ulici V Břízkách, ovšem to je již minulost, jelikož byl přestavěn na dětské hřiště. Před rokem se totiž odstranily terénní nerovnosti, všechny překážky a na jejich místo se nainstalovaly prolézačky všech druhů, sítě a také další netradiční prvky.

Základním středobodem je pak dřevěný hrad, který je dlouhý okolo dvaceti metrů a veden do písmena C přes celou plochu hřiště. U vchodu je také multifunkční hřiště na streetball, malou kopanou a také další sporty. Bývalá sestava čtyř buněk pak slouží jako sociální zařízení a také šatny.

Bikerům tak odzvonilo a maximálně se mohli chodit vyřádit na skatepark, který se nachází v areálu pod Novým mostem. Jenže ten vzhledem k neudržování chátral a některé jeho prvky začaly dosluhovat. Jelikož si ale kolínská radnice uvědomuje atraktivitu těchto adrenalinových sportů, tak se rozhodla, že právě rekonstrukci zahrne do plánů na příští rok.

Studie hotova, připravuje se projekt

Sice se nebude přestavovat hned, ale v příštím roce by se pomalu mohly začít realizovat změny. Město už má dokonce připravenou konkrétní vizualizaci, která vypadá skutečně atraktivně, o čemž se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.

"Skate Park je zařazen v návrhu rozpočtu na rok 2018, kdy se počítá s výdaji do 2,5 mil. Kč," sdělil nám místostarosta Kolína Michael Kašpar. Ten také popsal současný stav skateparku pod Novým mostem.

Z jeho slov plynne, že se stále hojně využívá jak pro skate, tak i BMX, navíc tam mají svoji stěnu i horolezci. Některé překážky jsou ale na hranici životnosti, což samozřejmě v dlouhodobém horizontu ubírá na bezpečnosti celého areálu.

Jak se miliony promítnou do parku?

Přestavba by měla udělat radost hlavně bikerům, kteří nyní budou mít v areálu vlastní prvky, což by jim z části mělo nahradit zrušený bikepark, který byl v minulosti v ulici V Břízkách. "Stávající plánovaná rekonstrukce vychází vstříc jezdcům na kolech i skate, kdy celý projekt byl konzultován a připomínkován přímo uživateli, kteří denně v prostoru fungují," vysvětluje Kašpar.

Jednat by se mělo hlavně o nové, dřevěné překážky, které se z části překryjí umělou fólií. Rozšíření by mělo být opravdu výrazné, směrem ke kolejím by to mělo být asi o polovinu. Skatepark ale stále zůstane na ploše, která je pod mostem, což je samozřejmě velká výhoda.

Kdyby se totiž rozšířil i do míst, kde již most není, pak by se musel zakrýt střechou, protože právě dřevěným překážkám déšt a případně sníh nedělá vůbec dobře. Některé stávající překážky, které jsou zhruba 10 let staré, se ale nezlikvidují, naopak se opraví a využijí, případné další se dokoupí. Překážky by ve finále měly být koncipované jak pro skate, tak i bike. Realizace se očekává v následujícím roce.