Jiří Slavík zachraňoval týrané koně: Jako starostové máme konat, ne se vymlouvat

Na koně opravdu nebyl pěkný pohled
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prodal část koní zabavených na Benešovsku kvůli týrání. V prvním výběrovém řízení s akcí nabídl osm zvířat, nového majitele jich našlo sedm. Celková nabídnutá částka činila 49 500 korun. Je to tedy konec smutného příběhu? Vypadá to, že ne.

Městský úřad Votice před rokem vydal postupně pět rozhodnutí o předběžné náhradní péči na stádo koní Jiřího Vondrušky, které bylo tehdy ve velmi zuboženém stavu. "Pamatuji si to velmi přesně. Byl zrovna pátek odpoledne, když mi volala Státní veterinární správa, že na základě podnětu od občana byla prověřit případ u Jankova a v ohradě leží kůň, který už se sotva může hýbat," vzpomíná starosta Votic Jiří Slavík.

I přes relativně šťastný konec zůstává případ dále otevřen. Jiří Vondruška podal mnoho trestních oznámení, mimo jiné i na votického starostu, kterého zároveň zažaloval za poškozování dobrého jména, zatímco stále v Jankově podniká a podle starostky Jonsztové jedná se zemědělci o možném chovu skotu. 

Právo má sloužit spravedlnosti

"Okamžitě jsem začal zjišťovat možnosti, s úředníky našeho města jsme vydali Rozhodnutí o předběžné náhradní péči, sháněli jsme někoho, kdo by mohl koně odvézt a ustájit, a ještě to odpoledne se jelo na místo."

Rychle sestavený tým převážně dobrovolníků postupně odvezl sedm koní, kteří byli ve velmi kritickém stavu, a poté i zbytek stáda. Prozatímní péči hradilo město Votice z vlastního rozpočtu, částku 2,6 milionů korun za loňský rok by nyní mělo kompenzovat Ministerstvo zemědělství formou dotace. Významná část koní bude vydražena v Benešově. 

Argument, že má starosta svázané ruce, pokud jsou koně u soukromých vlastníků, Jiří Slavík rezolutně odmítá: "Jako starostové máme konat, samozřejmě v rámci zákona, ne se vymlouvat. Právo má sloužit spravedlnosti, ne naopak."

Pro všechny to byl šok

Na případ dnes vzpomíná i starostka Jankova Jitka Jonsztová: "Kdyby na radnici nebyl Jiří Slavík, tak by to takhle neprobíhalo. Nikdo tehdy moc neveděl, jak postupovat, úředníci se doposud s ničím takovým nesetkali. Kolega z Votic se případu ujal a pevně věřím, že tento precedens inspiruje i další starosty."

Teď se vše pohnulo snad správným směrem, někteří koně už našli nové majitele. "Prodány byly klisny Anežka a Barborka, klisna Jasmína s hříbětem Jasná, klisna Lída s hříbětem Lili a hříbě Bart," potvrdil mluvčí majetkového úřadu Radek Ležatka. Další aukce jsou plánovány na středu, kdy se prodává 11 koní, a ve čtvrtek, kdy jich bude zájemcům nabídnuto deset. Čtvrté kolo je naplánováno na 27. února, prodávat se bude dalších osm koní.

Klíčová slova: