Kralupy se mění k nepoznání. Nový kabát dostává i cíl výletníku, vrch Hostibejk

Pískovcový masiv Hostibejk (na snímku z loňského jara) patří mezi nejnavštěvovanější lokality v Kralupech
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Známý výletní cíl v Kralupech, vrch Hostibejk, jenž se v minulosti pravidelně stával oblíbeným útočištěm vandalů, radikálně mění svůj vzhled. Zatímco v loňském roce byly opraveny přístupové rampy a schodiště vedoucí na jeho vrchol, letos se dočkají rekonstrukce oba vyhlídkové altánky. Na co se mohou ještě návštěvníci těšit a co nového objeví v Kralupech? 

V posledních letech vzhled Kralup nad Vltavou prochází radikální proměnou, k lepšímu. Z původně průmyslového a podle básníka Jaroslava Seiferta i nepříliš hezkého města se stává centrem kultury a sportu, jež v sobě skrývá, díky blízkosti Prahy, velký potenciál. Tomu samozřejmě odpovídají i investiční akce, ke kterým zde ze strany radnice dochází.

Geologický ráj Dolního Povltaví
Hostibejk není jen oblíbeným turistickým lákadlem, ale také významnou přírodní památkou. Zatímco úpatí kopce spadá do prvohor, pískovcové skály na vrcholu, dříve dno pravěkého oceánu, patří již do období křídy.

Takto podobně cenných lokalit je v Kralupech ještě několik, včetně geologického kalendáře naší Země - Sprašové rokle u Zeměch. Není proto divu, že výpravy studentů geologie do Kralup nejsou vzácností. 

Nedávno došlo k rekonstrukci kulturního a společenského střediska Vltava, nyní probíhá proměna Palackého náměstí, kde nebude chybět ani kašna s vodotryskem, stejně tak se chystá i adaptace kralupského pivovaru na multifunkční centrum. Dochází však i k úpravám na poli přírody a krajiny.

To se týkalo například vybudování bezpečnostních přelivů na rybnících v Zeměchách, hrazených z dotace, jež pro město získal místostarosta Libor Lesák z fondu Středočeského kraje. Nejedná se však o jedinou investiční akci tohoto typu.

Hostibejk byl vždy oblíbeným místem

Dalšími, tentokrát zkrášlovacími úpravami, prochází i pískovcový masiv v centru města, zvaný Hostibejk. Tento oblíbený výletní cíl s několika vyhlídkami přitahoval nejen obyvatele města od pradávna. Svědčil o tom především počin místního Okrašlovacího spolku za první republiky, jenž do té doby holý vrch nechal osázet okrasnými dřevinami a keři. Kromě toho došlo také k vybudování altánů, jež skýtaly nádherný výhled, a to nejen na Kralupy, ale i na blízké či vzdálené okolí.

Bohužel v těchto dobách bylo taktéž vandalství věcí naprosto neznámou, což ovšem dnes již neplatí. V minulých letech si tak návštěvníci Hostibejku mohli všimnout značně poškozeného městského majetku, od posprejovaných laviček a odpadkových košů, až po poničené panely místní naučné stezky. Stejně tak na přístupových rampách a schodištích bylo patrné, že nejlepší léta mají již za sebou.

Razantní změny nastaly loni, nyní se zkrášluje

"Vrch Hostibejk patří mezi nejnavštěvovanější lokality ve městě, míří sem nejen rodiny s dětmi při nedělních procházkách, ale i řada návštěvníků Kralup, bylo nám tedy jasné, že celé místo musí projít důkladnou obnovou," připomíná místostarosta Libor Lesák s tím, že první viditelné změny nastaly již v loňském roce, čímž ovšem revitalizace v žádném případě nekončí a i letos se mohou nejen místní, ale i turisté, těšit na řadu novinek.

V červnu 2017 byla nejprve zdárně dokončena první etapa investiční akce zahrnující opravu přístupového schodiště a ramp na Hostibejk, na což navázala část druhá, kdy došlo ke stržení schodů v horní části kopce, jež byly v dezolátním stavu a musely být nahrazeny úplně novým schodištěm.

Výlet na Hostibejk se vyplatí

V průběhu února letošního roku si řada občanů mohla povšimnout zahájení dalších úprav v prostoru Hostibejku. Především se jedná o rekonstrukci vyhlídkového altánu z doby první republiky. "V posledních letech byla vyhlídka ve velmi špatném stavu, nyní proto probíhá její kompletní oprava, zahrnující výměnu střechy i obnovu propadající se podlahy," uvedla vedoucí odboru realizace investic a správy majetku Marcela Horčičková s tím, že celkové náklady se vyšplhají na asi 250 000 korun.

Isobuthus kralupensis...
... je druh pravěkého štíra, jež byl nalezen v 2. pol. 19. století na dnes již neexistující Červené hůrce českým přírodovědcem profesorem Antonínem Fričem. Zároveň se zřejmě jedná o jediného příslušníka fauny, jenž nese jméno Kralup nad Vltavou.

Není to však jediná novinka, na kterou se mohou letos Kralupáci těšit. "V novém světle se předvede i další altán v podobě houby, jehož opravu si vzali na starost zaměstnanci našeho odboru," vysvětluje Marcela Horčičková a dodává, že ona i její kolegové vzali rekonstrukci altánku svépomocí jako zajímavou výzvu.

Kromě toho si návštěvníci mohli všimnout také řady zábavních prvků, jež se v prostoru pískovcového masivu nyní nacházejí. Jedná se třeba o lavičku smíření, inspirovanou východoevropskými zeměmi, která umožňuje partnerské či kamarádské dvojici být k sobě blíž a vzájemně si naslouchat, či prolézačky ve tvaru mnohoúhelníku, které ocení při svých výpravách na kopec především děti.

Můžete se vydat po stopách zapomenutých míst

V budoucnu by také na vrcholu kopce měla být umístěna pamětní deska, připomínající zmíněný Okrašlovací spolek, kterému Hostibejk vděčí za svou parkovou úpravu. Není však jediná. Těchto vzpomínkových míst od loňského května vzniklo v Kralupech již několik, třeba soubor kamenů, jenž připomíná Červenou hůrku, nebo železniční lavička u nádraží, odkazující na zrušenou vlečku.

"Po instalaci sochy Josefa Švejka jsme chtěli i nadále pokračovat v myšlence obnovovat stará místa Kralup a připomínat hlavně novým či mladým spoluobčanům, co zajímavého a kde se dříve ve městě nacházelo," vysvětluje nadšeně Libor Lesák s tím, že těchto zajímavostí vznikne v budoucnu po celém městě ještě několik. Prozrazovat je však zatím nebudeme, to by pak přeci nebylo žádné překvapení.