Babiš a Krnáčová vzkazují společnosti Uber: Dodržujte zákon, nebo opusťte zemi

Bude Uber sekat latinu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Premiér v demisi Andrej Babiš a primátorka Adriana Krnáčová zaslali dopis šéfovi společnosti Uber Daru Khosrowshahimu. V něm vyzývají, aby firma dodržovala české zákony a své služby provozovala podle nich. Pokud to neudělá, má z Česka odejít.

Babiš již vyzval Uber k dodržování zákonů po protestech taxikářů, které se uskutečnily před asi dvěma týdny. Taxikáři však v pondělí kvůli provozování služeb typu Uber blokovali dopravu v Praze znovu.

V dopise šéfovi Uberu premiér s primátorkou píšou, že praktiky společnosti jsou daleko od jejího korporátního hesla "dělat správnou věc". "V ČR jsme zanícení fandové technologií, modernizace zákonů a benefitů, které to zákazníkům přináší. Nicméně, jak ukázaly jiné služby, všechny výhody jim mohou být nabízeny s respektem k právu naší země," tvrdí v dopise.

Společnost Uber chce spolupracovat s vládou na vyřešení problémů souvisejících s fungováním firmy. Premiéra v demisi Andreje Babiše prý v nejbližší době osloví a požádá o schůzku. Za Uber to potvrdila Miroslava Jozová.

Znovu zablokovaný provoz

Upozorňují rovněž na to, že poskytované služby budou podrobovány kontrolám nebo prošetřovány, zda nedochází k daňovým únikům. Upozorňují rovněž, že firma nespolupracuje s policií. V pondělí protestovali proti Uberu a Taxify desítky taxikářů, kteří blokovali dopravu v Lazarské ulici a jejím okolí a na magistrále. Z bezprostředního centra se taxíky postupně přesunuly na magistrálu k Nuselskému mostu, kde u křižovatek s ulicí Boženy Němcové taxikáři fingovali poruchy aut.

Policie postupně provoz obnovovala. Protestní kolona se pak přesunula k hlavnímu nádraží a blokovala jízdní pruhy ve směru na Prahu 7. Po skončení protestu na magistrále se někteří přesunuli do Argentinské ulice v Praze 7. Taxikáři požadují rychlé vyřešení situace. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok slíbil novelu zákona. Ta má být hotova asi za rok, což se taxikářům nelíbí. V Praze je podle odhadů asi 8 300 taxikářů.