Bezplatná MHD vyjde města na miliony ročně. Kde si cestující takto hýčkají?

Kde všude také mají MHD zdarma?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jen v několika městech republiky se za městskou hromadnou dopravu neplatí, většinou mají dopravu zdarma například jen děti, senioři či zdravotně postižení. Již dříve zavedli bezplatnou MHD ve Frýdku-Místku, Třeboni, Valašském Meziříčí, Hořovicích, Strakonicích nebo Lovosicích, od čtvrtka i v Litoměřicích. Vyplatí se to ale vůbec?

Hořovice na Berounsku chtějí zachovat MHD zdarma i do budoucna přesto, že je stojí přes milion korun ročně. Podle starosty Jiřího Peřiny z ČSSD se systém zavedený před deseti lety osvědčil. Lidi motivuje k tomu, aby nechali doma auta a cestovali hromadnou dopravou.

"My to hodnotíme pozitivně a myslím, že to oceňují i občané Hořovic, protože ta linka objíždí všechna důležitá místa ve městě, spojuje autobusové a vlakové nádraží, nemocnici, hlavní náměstí. Teď jsme navíc od provozovatele dostali nový bezbariérový autobus Mercedes, takže je to zase zkvalitnění služeb pro naše občany," uvedl Peřina.

Zrušení jízdného v městské hromadné dopravě ve čtvrtek schválili zastupitelé Litoměřic. Od zavedení bezplatné přepravy si město slibuje přesun cestujících z aut do autobusů. 

Město to samo nezvládne

Radnice podle něj uvažovala i o tom, zda by MHD v sedmitisícovém městě nezvládla zajistit vlastními silami. Nakonec od toho ale ustoupila a lidi vozí dál dopravní společnost Arriva. "Zkoušeli jsme vymyslet, jestli by to město nemělo levnější, kdyby to provozovalo úplně samo bez externího dodavatele, ale vycházelo to podstatně hůř. Takže jsme zachovali současný systém," dodal Peřina.

Ve středních Čechách je doprava zdarma také v části Nymburka, kvůli uzavření lávky přes Labe. Týká se to jízd mezi zastávkami Nymburk, Zálabí PVT a Nymburk Náměstí. Zvýhodnění cestujících plánují i v Berouně a Králově Dvoře kvůli chystané opravě frekventované Plzeňské ulice.

Kde dál jezdí zadarmo?

Například po zavedení bezplatné městské hromadné dopravy ve Frýdku-Místku ji začalo využívat podstatně víc lidí. Ve městě, které má téměř 60 000 obyvatel, začal projekt fungovat už v roce 2011 a několikrát se již rozšiřoval. Bezplatnou přepravu MHD zavedl Frýdek-Místek před sedmi lety především proto, aby do autobusů vrátil cestující a ulevil osobní dopravě v centru města. Frýdku-Místku stále chybí obchvat a je tak značně dopravně zatížen.

Ve dvou největších městech Vysočiny, v Jihlavě a Třebíči, jezdí MHD kromě malých dětí prakticky zadarmo lidé starší 70 let. V Třebíči si ale tito důchodci musí koupit kartu za 150 korun, která má neomezenou platnost. V případě vrácení karty dostanou peníze zpátky. V Jihlavě platí cestující starší 70 let za kartu ročně 120 korun.

V některých dalších městech Moravskoslezského kraje platí bezplatná přeprava v MHD například pro určité věkové skupiny, třeba seniory či děti. Téma bezplatné MHD několikrát řešili i zastupitelé Ostravy, záměr se však nikdy nepodařilo prosadit.

Další se přidávají

Od začátku roku mají MHD zdarma také všichni cestující ve Strakonicích. Loni neplatili senioři nad 65 let a děti do 15 let. Náklady stouply o 1,3 milionu Kč. "Vzhledem k tomu, že režim MHD zdarma je v provozu prozatím dva měsíce, lze posoudit výhradně vizuálně její vyšší využití. Statistická data nejsou v tuto chvíli dostupná," řekla mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Vedení města, které má 23 000 obyvatel, předpokládá, že MHD více využijí studenti a senioři, v létě turisté. MHD ve Strakonicích má pět linek. V Českém Krumlově budou mít senioři starší 70 let zdarma městskou hromadnou dopravu od 1. dubna. Na jejich bezplatné jízdné dá město ročně asi 100 000 Kč.

O zavedení bezplatné přepravy hromadnou dopravou uvažuje vedení Chebu. Podle starosty Zdeňka Hrkala z ANO by to mohlo přispět ke snížení počtu aut v centru, a tím i snížení ekologické zátěže. Cheb je aktuálně jediným městem v Karlovarském kraji, který se zavedením bezplatné MHD zabývá.