Kde si zalyžujete i po Velikonocích? Většina areálů končí, někde si však sezonu prodlouží

Někde jsou podmínky stále dobré. Vyberte si areál
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zájem lidí o lyžování zatím neopadl, nahrávají tomu stále dobré podmínky zejména ve velkých skiareálech, kde o víkendu byly tisíce lyžařů. Návštěvnost sice nelze srovnávat s tou v zimním období, přesto s ní byli provozovatelé většinou spokojeni. Většina areálů sezonu ukončí o Velikonocích, ovšem najdou se i takové, kde si stále budete moci užívat zimních radovánek.

Většinu středisek, která jsou v provozu, čeká vyvrcholení sezony o Velikonocích, někde se bude lyžovat i pak. Ochuzeni nebyli ani běžkaři, kteří měli především ve výše položených místech ještě dost sněhu ve stopách.

Dobře se dá jezdit na běžkách ve vyšších partiích Šumavy, v Jizerských horách jsou pro běžkaře dobré podmínky na trase z Jizerky, naopak horší jsou pro ty, kteří startují z Bedřichova. Pozor by si měli dát hlavně při sjezdu z panelky na Kristiánov, mezi Točnou a Hřebínkem a u Blatného rybníka.

Spokojena s návštěvností byla také střediska v Javorníkách nebo Hostýnských vrších, kde se do Velikonoc bude jezdit v areálech Kohútka nebo Troják. Ve skiareálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku termín ukončení sezony zatím není dán, bude záležet na počasí a zájmu.

Pro sjezdaře i běžkaře

Velké krkonošské, jizerskohorské a orlickohorské areály měly dobré podmínky i pro sjezdaře. Do některých areálů přijelo o víkendu dokonce více lidí, než provozovatelé předpokládali. "Lidí bylo dvakrát více, než jsem čekal, jsme maximálně spokojení. A podmínky k lyžování jsou stále výborné," uvedl Pavel Bažant za areály Severák a Tanvaldský Špičák, kde denně lyžovalo kolem 1 100 lidí.

Dostatek sněhu na svazích je i v Krušných horách. Částečně v provozu jsou všechna hlavní střediska. Lyžuje se už většinou za snížené ceny vedlejší sezony. V největším areálu na Klínovci leží stále 50 až 80 centimetrů sněhu a denně se upravuje přes 15 kilometrů sjezdovek.

Pomohlo dobré počasí

Do Velikonoc bude otevřená i řada větších šumavských areálů, které mají stále dobré podmínky pro lyžování. V provozu zůstane mimo jiné Lipno nebo Kobyla, v Železné Rudě lze navštívit větší areály Špičák, Nad Nádražím, Belveder, Samoty, Alpalouka, Weissova louka, jezdí také lanovka na Pancíř.

Víkendovou návštěvnost si pochvalovala i velká beskydská a jesenická střediska. Například do areálu na Bílé na Frýdecko-Místecku po oba víkendové dny zavítalo okolo 1 200 lidí, podle provozovatelů je za tím dobré počasí. Hlavně v sobotu bylo slunečno, i když mrzlo. Obdobné počasí a dostatek lyžařů měli i na Červenohorském sedle nebo v Karlově.

Někde už to zabalili

Řada menších středisek naopak provoz už ukončila, naposledy se dnes lyžovalo například v Herlíkovicích a na Kněžickém vrchu u Vrchlabí. Některé velké areály pak přešly na víkendový provoz.

Na jižní Moravě se lyžařská sezona dneškem uzavírá. Na svah v Olešnici na Blanensku, který jako poslední v kraji zůstával v provozu, vyjela odpoledne asi stovka lidí včetně lyžařů v karnevalových maskách. Ostatní střediska na jihu Moravy zavřela už v polovině března.

Vyplatí se ještě víkend na horách? Areály lákají na prázdné sjezdovky a snížené ceny.