Dnes je pátek třináctého: Přinesl už masakr templářů, pád letadla i obří výhru v loterii

Je pátek třináctého. Pro někoho šťastný den, pro jiného plný hrůzy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Dnes je pátek třináctého, den, kterého se mnozí bojí a jiní na něj netrpělivě čekají. Den, ke kterému se váže suverénně nejvíce pověr, ale i událostí, které se skutečně staly. Nebo je to opravdu jen náhoda? No posuďte sami...

Začalo to už v ráji, právě v pátek podle křesťanů nabídla Eva Adamovi jablko hříchu. Na Velký pátek pak zase ukřižovali Ježíše Krista. U poslední večere u toho bylo celkem 13 lidí, tím třináctým byl Jidáš. Třináctým písmenem je v hebrejské abecedě M - první písmeno ve slově Mavet, což v překladu znamená smrt. 

Začalo to už ve 14. století

Ráno v pátek 13. října 1307 - odtud se vzal podle některých teorií nešťastný pátek třináctého -  začalo, mimo jiné, rozsáhlé zatýkání templářů v celé Francii. Zároveň byl veškerý templářský majetek převzat královými zplnomocněnci.

Následně došlo rovněž k zatýkání zhruba pěti tisíc rytířů, včetně velmistra řádu Jacquese de Molay. Zatýkání templářů bylo papežem nařízeno také dalším evropským panovníkům, tam se ale setkalo jen s malým ohlasem. Přesto tento den znamenal prakticky konec mocného řádu, který už nebyl nikdy obnoven.

Mnoho smutných či dokonce děsivých událostí se stalo ale i v novodobější sféře.

V některých zemích, například ve Španělsku a Latinské Americe, je za nešťastný den považováno úterý třináctého.

Pád letounu a konzumace masa z mrtvých

Jedna z nezapomenutelných tragických leteckých událostí se odehrála v roce 1972. Právě v pátek třináctého se zřítilo letadlo s ragbyovým týmem Old Christians Club, letící z do Santiaga. Na palubě bylo celkem 45 lidí, neštěstí nakonec přežilo jen 16 pasažérů, kteří ale zažili další "noční můru" během následujících 72 dní, které museli strávit v drsné divočině. V ní byli trosečníci přinuceni se živit i masem z mrtvých lidí, které jedli navíc syrové. Jen tak totiž měli šanci na přežití. 

Do vzduchu vyletěla tento den, přesně 13. dubna 1970, také americká raketa Apollo 13, která však v čase 13:13 zaznamenala výbuch.

Sněhová bouře v Buffalu nebo útoky v Paříži

Do našich pamětí byla zaznamenána pod názvem "Bouře století" nebo také "Bouře armagedon". Psal se 13. říjen 2006 a americké Buffalo zasáhla obrovská sněhová bouře, která si vyžádala tři lidské životy a způsobila škody přesahující 130 milionů dolarů. 

Před necelými třemi lety, konkrétně 13. listopadu 2015, pak Islámský stát podnikl teroristický útok v ulicích Paříže, kde připravil o život více než 130 lidí.

Nejčastěji bývají v průběhu roku 1-2 pátky třináctého. V některých letech jsou i tři pátky třináctého. V nepřestupných letech, kdy je pátek třináctého v únoru ,jej následuje pátek třináctého i v březnu. Každý rok se vyskytuje alespoň jeden pátek třináctého. 

Evropská unie či výhra v Lottu

Kromě celé řady dalších událostí, které provázely toto datum, se odehrálo i mnoho dalších zásadních událostí. Jednou z nich bylo v roce 2003 pořádání referenda o vstup České republiky do Evropské unie. Pro vstup se tehdy vyslovilo přes 77 % Čechů. Kolik by jich asi bylo dnes? 

Někteří však datum pátek třináctého vyhledávají cíleně. Poměrně oblíbený termín je to i pro pořádání svateb. O svém "dnu D" by mohl hovořit ale i jeden francouzský občan. Tomu se totiž na pátek třináctého v roce 2010 podařilo trefit v číselné hře Lottu hlavní výhru v podobě 13 miliónů eur.

Takže třeba to smolný den, jak se často říká, zase tak není...