Jsou v dezolátním stavu: Na záchranu středočeských památek by bylo potřeba 1,6 miliardy

Zámek Statenice by mohl dostat finanční injekci. Jaké další památky ji akutně potřebují?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ve Středočeském kraji je zhruba 750 poškozených památek. Kraj vytipoval 40 z nich, které je reálné zachránit. Hejtmanství chce na obnovu kulturních památek uvolnit dalších 30 milionů, návrh ale musí schválit zastupitelé. Kdyby kraj chtěj obnovit všech 40 vytipovaných památek, vyžádalo by si to investici 1,6 miliardy korun.

Kraj ustanovil pracovní skupinu ze zástupců hejtmanství, vlastníků památek, zástupců národního památkového úřadu a ministerstva kultury. Skupina zmapovala památky ve Středočeském kraji a navrhla postup jejich záchrany a obnovy. Vybrala rovněž památky, které by po obnově mohly sloužit nejen spolkovému a komunitnímu životu ve městech a obcích, ale přispěly i k rozvoji cestovního ruchu.

Ministerstvo kultury loni poskytlo Středočeskému kraji na obnovu památek 95,8 milionu korun. Letos by měl kraj od ministerstva dostat 95,9 milionu.

Snad pomůžou odborníci

"Naším cílem je nasměrovat finanční, institucionální i lidskou podporu tam, kde je obnova kulturních památek možná a bude znamenat významné oživení regionu," řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Kraj teď povede o vytipovaných památkách konzultace s odborníky a majiteli a bude hledat možnost obnovy.

"Podaří-li se nám tato jednání dovést do úspěšného konce a vlastníci památek na naši výzvu zareagují, bude to pro nás tou nejlepší odměnou za již odvedenou důkladnou práci památkářů a odborníků našeho úřadu. Snáze také budeme moci nasměrovat možnosti krajské finanční podpory pro tento typ znovuobnovení památkově chráněných objektů," dodala hejtmanka.

300 milionů ročně

Kraj k záchraně vytipoval například zámek Kounice na Kolínsku, tvrz Lošany na Kolínsku, zámek Křinec na Nymbursku, zámek Sedlec v Kutné Hoře nebo zámek Statenice u Prahy. Naopak za neperspektivní označila pracovní skupina například barokní sýpku před areálem zámku v Krušovicích na Rakovnicku, jejíž majitel podle hejtmanství nespolupracuje.

Ve Středočeském kraji bylo zmapováno 4 350 kulturních památek, které byly rozděleny do tří skupin z hlediska potřebnosti zásahu, a to na poškozené - to je oněch asi 750, velmi poškozené a zničené. Na obnovu objektů zařazených ve dvou nejhorších kategoriích by kraj potřeboval 300 milionů ročně po dobu nejméně 20 let.

Úžasný nález: Ve sklepě domu v Říčanech byly ukryty středověké mince. Čtěte zde.