Kolín si na opravu nádraží musí počkat. Co je za dalším skluzem?

Původně se mělo začít s opravou autobusového i vlakového nádraží, z toho však sešlo
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Plánovaná rekonstrukce vlakového nádraží v Kolíně začne a skončí později, než se očekávalo. Původní plány hovořily o dokončení rekonstrukce společně s autobusovým nádražím v Kolíně, které se opravuje od loňského roku a hotové bude na podzim. Práce na vlakovém nádraží ale začnou nejdříve na přelomu léta a podzimu. Proč?

Investorem oprav vlakového nádraží je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Odhadované náklady na opravu nádražní budovy činí zhruba 40 milionů korun. "15. května jde projekt kolínského nádraží spolu s několika dalšími projekty do definitivního schvalování ministerstvem dopravy. Měl by být schválen rozpočet celé akce," řekl starosta Kolína Vít Rakušan.

Autobusové nádraží v Kolíně využívají dálkové i regionální spoje. Ve své současné podobě nádraží podle radnice netvoří funkční celek. Náklady dosáhnou zhruba 60 milionů korun, městu pomůže dotace.

Návrh je dobrý, ale...

SŽDC má podle něj připraven minimalistický návrh, který bude dobře sladěný s architektonickým návrhem autobusového nádraží. Vlakové nádraží má získat původní vzhled. Vybudována by měla být také prosklená terasa, například s kavárnou, na budovu se vrátí původní velké hodiny. O detailech ale rozhodne až schválený rozpočet, je tedy možné, že řada plánovaných věcí se nakonec nezrealizuje.

Opravou nyní prochází autobusové nádraží, které je vedle vlakového. Zásadní myšlenkou rekonstrukce je přechod mezi autobusovým a vlakovým nádražím "suchou nohou". Autobusové nádraží bude mít podobu moderního terminálu, který by umožňoval vyšší komfort pro cestující využívající jak městskou dopravu, tak přestup na vlaky. 

Nepovedený úsek Masarykovy ulice opraví Kolín v létě. Co na to řidiči? Čtěte zde.