Sloni Max a Rudi, sobí mláďata i obří želvy, to jsou hlavní lákadla k návštěvě pražské ZOO

Želvy obrovské v ZOO Praha
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Několik zoologických zahrad v Česku se může pochlubit v letošním roce celou řadou nových zvířecích přírůstků, které lákají tisíce lidí na příjemně strávený jarní den. My se podíváme do jedné z celosvětově nejlepších ZOO - ZOO Praha - která patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším v České republice. Na jaká mláďata a novinky se můžeme těšit?

Pražská zoologická zahrada byla otevřena už v roce 1931 a postupně se vypracovala mezi nejlepší na světě. V novodobé historii dokonce byla v roce 2007 zařazena prestižním časopisem Forbes Traveler mezi osm nejlepších ZOO na světě. V roce 2015 se pak umístila mezi světovou TOP 4 podle hodnocení serveru TripAdvisor. Jistě tak má co návštěvníkům nabídnout. A jaké jsou tedy novinky z posledních dní?

Dne 26. května přivítala pražská ZOO letošního půlmiliontého návštěvníka, Takhle brzy se to v celé historii ZOO ještě nestalo.

Malý hrabáček přibírá denně 150 g

Od poloviny května mohou návštěvníci ZOO Praha vidět mládě hrabáče kapského, které se narodilo 22. dubna. „Nejkritičtější období má Kvídino mládě již za sebou, pravidelně pije a je aktivní, proto nevidíme důvod nepodělit se o naši radost z něj s našimi návštěvníky,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil, že v dalších dnech bude okénko otevřené pravidelně. „Příchozí si mohou hrabáčka prohlédnout vždy dopoledne mezi 10. a 12. hodinou a odpoledne od 14 do 16 hodin.“

Jen pro zajímavost, mládě denně přibývá na váze zhruba 150 gramů; dnes už tak váží téměř čtyři kilogramy. Pro všechny případy ale na něj ještě v expozici pavilonu Africký dům permanentně dohlížejí chovatelé - mj. proto, aby jej matka nešťastnou náhodou nezalehla.

Třináctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala dvě mláďata. První - sameček Kito narozený v roce 2015 - dnes žije v ZOO Randers v Dánsku. Druhé - samička Nyota ze srpna 2016 - se nedávno přestěhovala do ZOO Olomouc. Nynější mládě je podle názoru chovatelů opět spíše samička; zda je jejich odhad správný, však ukáže až analýza DNA.

Květnová mláďata soba karelského

V ZOO Praha se narodila v průběhu května také další dvě mláďata vzácného soba karelského. Jde o jediný divoký poddruh soba, který se chová a množí v lidské péči, přičemž z českých ZOO jej úspěšně odchovává pouze pražská. Mládě narozené 13. května je sameček, o tři dny později přišla na svět i samička. Návštěvníci si oba přírůstky mohou prohlédnout v Severském lese v horní části zoologické zahrady.

Těšit se můžete i na mláďata tygrů malajských, která se narodila v říjnu loňského roku. Jmenují se Bulan a Wanita a za pěkného počasí se běžně prohánějí i ve venkovním výběhu.

Obří želvy opět vyšly ven

Také želvy sloní a želvy obrovské po více než půl roce stráveném ve vnitřní expozici opět pobývají venku. Při vhodném počasí si tak mohou návštěvníci užít pohled i na tyto tropické želvy. „Naše želvy pobyt venku vyloženě těší, jedním z hlavních důvodů je samozřejmě slunce, které jim také dodává UVB paprsky a ty napomáhají správnému vývoji krunýře,“ vysvětlila vrchní chovatelka velkých želv Zoo Praha Nataša Velenská.

Tím nejpodstatnějším podnětem je ovšem podle kurátora plazů Petra Velenského pro želvy pastva: „Možnost čerstvé pastvy na krásném, zavlažovaném trávníku je největší benefit toho výběhu, ale poskytuje želvám i zábavu. Aldaberské želvy jsou přátelské, takže když vyjde ven jedna želva, vyjde i druhá, často se po trávníku pohybují celý den synchronně vedle sebe a mají radost ze vzájemné přítomnosti.“

Ceny vstupného: Dospělí - 200 Kč, děti do 15 let, studenti a důchodci (do 70 let) - 150 Kč, důchodci nad 70 let - 1 Kč, rodinná vstupenka (2 dospělí a 2 děti) - 600 Kč.

Z jara se těší i mláďata slona indického Max a Rudi

Mláďata slona indického Max a Rudi už také v těchto dnech dovádějí na trávě v „zeleném“ výběhu. A to zhruba o 35 kilogramů těžší než při posledním vážení, které proběhlo před měsícem. Starší Max teď váží přesně 766 kg a mladší Rudi 544 kg. Tentokrát šlo o jejich první vážení v chráněném kontaktu, tedy bez přímého kontaktu s chovateli.

Za pěkného počasí budou od května obě sloní mláďata s matkami i tetičkami pravidelně pobývat ve výběhu na trávě, a to zhruba od desáté hodiny do půl třetí odpoledne. Pak je chovatelé přemístí do prostředního výběhu, kde má sloní skupina k dispozici i bazén.