Areál výstaviště prochází obměnou, kvůli připravovanému koupališti mizí i atrakce

Výstaviště začíná procházet výraznou obměnou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kvůli vybudování biotopového koupaliště na pražském Výstavišti je nutné provést změnu územního plánu. Může to zdržet realizaci projektu, který schválila rada hlavního města loni v prosinci. Tento týden to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Přírodní koupaliště fungující na principu cirkulace vody, kterou čistí přirozené funkce mikroorganismů vodních rostlin, má stát zhruba 36,4 milionu korun a dokončeno mělo být do října 2019.

Ve čtvrté zóně areálu Výstaviště, která je určena primárně pro rekreaci a charakterem navazuje na Stromovku, teď dokončují práce na grilovišti a bike parku pro děti. Náklady na dráhu zejména pro malé cyklisty jsou 6,6 milionu korun, v její blízkosti má podle primátorky vyrůst i místo s občerstvením. U Bruselské cesty by mělo být v dalších týdnech osazeno griloviště, za které město zaplatilo 4,8 milionu korun.

Letos se na Výstavišti uskuteční zhruba 20 koncertů, šest hudebních festivalů, v létě areál nabídne letní kino s doprovodným programem a v plánu jsou i divadelní produkce. Vloni bylo na Výstavišti 140 akcí. Jen Průmyslový palác nabízel program 270 dnů roce. Celkem do areálu zavítalo zhruba 1,7 milionu lidí, což je o 330 000 lidí více než v roce 2016.

Výstaviště prochází revitalizací

Město nyní areál Výstaviště kultivuje. Nechalo prosekat zeleň a uklidit zapadlá místa. Současně zmizely z části před Výstavištěm vstupní brány. Plocha před Průmyslovým palácem by teď mohla sloužit jako náměstí. Areál Výstaviště je nově po celý den přístupný také ze Stromovky. Výstaviště bude v budoucnu uzavřeno například při festivalech, jinak zůstane otevřené.

Z Výstaviště však pomalu mizí atrakce, které byly v parku několik desetiletí. Horská dráha, která je na Výstavišti od roku 1974 a nebyla demontována od roku 1982, kdy cestovala naposledy do tehdejšího Sovětského svazu, a ruské kolo dostaly výpověď a musí hledat místo jinde. Ruské kolo bude nově postaveno v Polsku, pro horskou dráhu zatím nebylo nalezeno další působiště.

Výstavišti se nevyhnul požár ani povodeň

Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002. O šest let později Průmyslový palác zachvátil požár a poničil levé křídlo. Stavba repliky levého křídla Průmyslového paláce by mohla začít příští rok. Stát má 1,3 miliardy korun.