Hrad Karlštejn chce pokračovat ve speciálních prohlídkách. Co na turisty čeká?

Víte, který rok byl co do počtu turistů rekordní?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hrad Karlštejn na Berounsku chce do budoucna pokračovat ve speciálních prohlídkách s cílem ukázat velmi navštěvovanou památku z trochu jiného úhlu pohledu. Návštěvník by měl dostat příležitost si hrad v klidu užít a vstřebat ho. Co to konkrétně znamená?

Novinky se na Karlštejně zatím osvědčily. "Mám radost, že se nám teď daří dělat nejenom standardní prohlídky prvního, druhého a třetího okruhu, ale že za obrovského zájmu veřejnosti děláme i zcela mimořádné prohlídky speciální, kdy se snažíme připomenout odkaz Karla IV. i po stránce duchovní," uvedl zástupce kastelána Lukáš Kunst.

 

Příkladem je třeba večerní procházka karlštejnskými kaplemi včetně interiéru Kaple svaté Kateřiny a presbyteria kaple svatého Kříže. Na místa, kde pobýval Karel IV., se zájemci dostanou v době, kdy na nádvořích utichne turistický ruch a hrad se ponoří do tichého večerního odpočinku.

Téměř čtvrt milionu lidí ročně

Kunst připomněl, že Karlštejn je a vždy byl velmi vyhledávaným cílem výletníků. Největším vrcholem byl rok 1995, kdy branami hradu prošlo 350 000 lidí, nyní se návštěvnost pohybuje kolem 230 000 až 240 000 lidí ročně. Podle Kunsta to není špatné, pokud jde o zvládnutí provozu a pohodlí návštěvníků na prohlídkách.

"Jsou samozřejmě situace, kdy je lidí v jednom dni více, ale není to nějak dramatické," vysvětlil Kunst, který na hradě pracuje 20 let a od příštího roku se má po odchodu Jaromíra Kubů do penze stát novým kastelánem. Své konkrétní plány ve funkci ale zatím moc představovat nechtěl. "Stále ještě je kastelánem pan inženýr Kubů, jsem trochu pověrčivý." Budoucích úkolů se ale nebojí. Poukázal na to, že není sám a na hradě má kolem sebe dobrý tým.

Budou nové expozice

Kunst památku přebírá v době, kdy je plánována její rozsáhlá obnova za 95 milionů korun. Počítá se s rekonstrukcí Císařského paláce či hradního purkrabství. Vzniknou také nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Hrad během oprav zůstane pro návštěvníky otevřen, lidé ale musejí počítat s omezeními na přístupové cestě a na nádvoří.

Gotický hrad Karlštejn byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Jeho výstavba byla zahájena před 670 lety, 10. června 1348.

Zámků celá krajina: Nechte si poradit, kam vyrazit v krásném jarním počasí. Čtěte zde.