Výdej řidičáků v novém kabátě. Výměna je nyní jednodušší, za rychlost si připlatíme

Od 1. července 2018 došlo k výrazným změnám ve výdeji řidičských průkazů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Od začátku července letošního roku je zaveden nový systém vydávání řidičských průkazů, který umožní žádat o vydání, případně o výměnu řidičského průkazu na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Jaké jsou ty nejzásadnější změny, které mohou zajímat každého řidiče?

Od prvního července si mohou žadatelé na nejbližším úřadě vyřídit nejen nový řidičský průkaz, ale třeba i průkaz profesní způsobilosti nebo výpisy z evidenční karty řidiče a z bodového hodnocení. Na úřad do místa trvalého bydliště si ale budou muset stále chodit řidiči, kteří žádají vrácení řidičského průkazu nebo mají nějaká omezení oprávnění - například po obdržení maximálního počtu bodů pro řidiče za přestupky.

Ceny - řidičské průkazy:
Nový průkaz:
- 200 Kč (do 20 dnů)
- 700 Kč (do 5 dnů)
- výměna (i propadlého řidičáku): zdarma

Na úřad bez fotografie, řidičák bez adresy

Nebude již ani třeba předkládat papírovou fotografii, úředníci je budou nově pořizovat digitálně přímo na úřadě, případně je získají z jiných veřejných registrů. Další výhodou je, že v řidičských průkazech nadále nebude údaj o trvalém bydlišti. To znamená, že při změně adresy již nebude nutné žádat o nový průkaz.

Nový řidičák za 200 Kč, výměna zdarma

Od prvního července je nově stanoven poplatek při podání žádosti o nový průkaz ve výši 200 korun, poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dnů pak vyjde na 700 korun. Výměna propadlého řidičského průkazu bude i nadále zdarma.

Běžná lhůta vydání nebo výměny nového řidičáku je 20 dnů, v tzv. režimu „Blesk“ je do pěti pracovních dnů. Změna zákona o správních poplatcích navyšuje od 1. července poplatek 50 korun (např. při ztrátě řidičského průkazu nebo při rozšíření řidičského oprávnění) nově na 200 korun a poplatek za zrychlené vydání řidičského průkazu z původních 500 korun nově tedy na 700 korun (v případě vydání dokladu do pěti pracovních dnů).

Už je to tady zase, ceny pohonných hmot opět stoupají, kolik kde zaplatíte? Více čtěte: ZDE.

Uvolnění místní příslušnosti způsobuje někde nápor

Na některých místech, zejména v Praze, bude takzvané rozvolnění místní příslušnosti zřejmě znamenat větší nápor žadatelů. Lidé, kteří například za prací dojíždějí do Prahy, si tak budou moci vyřídit řidičský průkaz například o polední pauze mimo místo svého trvalého bydliště. Magistrát je dle svých slov na případný nápor připravený a podle vývoje počtu žadatelů bude celou věc operativně řešit, tak aby byl uspokojen každý žadatel.

K návštěvě konkrétních registru řidičů je možné se i objednat dopředu, a to přes internet či si rezervovat termín odbavení dle svých časových možností.

Proč ve městech stojí tolik nepojízdných aut? Definice vraku je složitá, odtahovat nejde skoro nic. Více čtěte: ZDE.