Rozhledna Doubravka XIV. Kůlnička na dříví je zcela unikátní architekturou. Proč?

Nová dominanta na Černém Mostě
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Černý Most, který je primárně poskládán z betonového sídliště, získal novou dominantu. V lesoparku Čihadla se v rámci rekultivace veřejného prostoru postavila velmi netradiční rozhledna z architektonické Hutě Martina Rajniše.

V České republice není zrovna moc podobných projektů, které by měly tak výrazný architektonický rukopis. Vzdušná, dřevěná vyhlídka fascinuje svojí křehkostí, zvláštními tvary a hlavně skromností. Tam, kde by ostatní plýtvali materiálem, Ivan Rajniš šetří.

Rozhledna má dvacet metrů a na vrchol vede 98 schodů. Je postavena z akátového dřeva, které je velmi trvanlivé. 

Od obchodů k rozhlednám

Architekt Martin Rajniš je zvláštní ukáz. Jeho filozofie šetrné architektury má velmi zajímavý příběh. Jeho architektonické začátky se dotýkaly velkých nadnárodních projektů. Mnoho peněz a velké slovo zadavatele, člověka s tak osobitou vizí škrtilo pod krkem. Nákupní centrum Nový Smíchov nebo rohový obchodní dům Máj na Národní třídě patří jistě k důležitým místům Prahy, ale volná architektura jde v těchto projektech do ústraní. Stejnou cestou se vydal Martin Rajniš. Šel do ústraní.

Inspirace kmeny

Když přijdete k nové rozhledně Doubravka XIV., nenapadne vás, kde pro ni vzal architekt inspiraci. Po zkušenostech s nákladnými projekty se Martin Rajniš vydal poznávat původní kmeny v Africe a Jižní Americe, aby pochopil a poznal, jak lze v nuzných podmínkách stavět z těch nejdostupnějších materiálů. Civilizačním pokrokem zpátky k přírodě. Beton nahradil dřevem. Když viděl, jak neskutečné konstrukce jsou “nevzdělaní” domorotci schopní stavět, jeho architektonické myšlení se absolutně změnilo. Převzal nenákladný způsob stavby a spojil ho s technickým a výpočetním pokrokem naší civilizace. Doubravka XIV. je jen jeden z příkladů.

Doubravka XIV. je první rozhlednou, která se postavila za posledních 25 let v Praze. Jeden z dalších důkazů, že architektura v hlavním městě dlouhodobě spí. 

Chvála Černému Mostu

Pro smutný stav české architektury, která dnes nemá příležitost ukázat, jaké architektonické talenty se zde rodí, je stavba rozhledny Doubravka XIV. velmi vzácným úkazem. Veřejné budovy, které by dokazovaly, že architektura může společnosti stále nabídnout nový pohled na svět, se nestaví. Když podobný návrh vznikne, skončí to podobně jako u Kaplického knihovny. Velké viditelné projekty v České republice chybí a skromná tvorba Martina Rajniše je jen výjimečnou výjimkou.

Jak by vypadal Pražský hrad, kdyby chyběla odvaha? Tančící dům na břehu Vltavy je v podstatě posledním svého druhu. I proto je chvályhodné, že se na Černém Mostě nebáli nového a odvážného projektu, který vytváří skvělý prvek ve veřejném prostoru. Rozhledna Doubravka XIV. se nemusí líbit všem, ale vzniká díky tomu debata o architektuře, což je podstatně lepší než rozhovor o tom, že je máslo ve slevě nebo že se nějaká celebrita opila. Jen víc takových staveb, které nutí lidi přemýšlet o architektuře.

Nejošklivější stavba na světě? Věž, kterou lidé milují nebo nenávidí. Více čtěte zde.