Nezaměstnanost ve středních Čechách v červenci stoupla na 2,7 procenta. Jak si vede váš okres?

Práce stále je, i když v podstatě jen ve vybraných profesích
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nezaměstnanost ve středních Čechách v červenci stoupla o 0,2 procentního bodu na 2,7 procenta. Úřady práce v regionu evidovaly 25 636 uchazečů o zaměstnání, tedy o 1 181 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Nezaměstnanost v celé České republice činila v uplynulém měsíci 3,1 procenta.

Na pracovní úřad se přišlo v červenci zaregistrovat 4 451 lidí, což bylo o 853 lidí více než v předchozím měsíci. Vyřazeno z evidence bylo 3 270 uchazečů, tedy o 794 méně než v červnu. Úřady v regionu evidovaly koncem června 41 565 volných pracovních míst, bylo jich tak meziměsíčně o 373 méně.

Trh práce ovlivňuje růst ekonomiky, průmysl i sezonní práce

Vývoj na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky a průmyslové výroby a sezonní práce, které jsou v plném proudu. "V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezonní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," řekla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Nejvyšší nezaměstnanost ve středních Čechách je na Kladensku

Nejvyšší nezaměstnanost mezi středočeskými okresy byla v červnu na Kladensku, a to čtyři procenta. Následovalo Kolínsko a Nymbursko s 3,6 procenty a Příbramsko, kde nezaměstnanost činila 3,5 procenta. Nejpříznivější situace byla naopak v okrese Praha-východ, kde byla nezaměstnanost 1,3 procenta, následovalo Benešovsko s 1,6 procenta, Praha-západ s 1,7 a Mladoboleslavsko s 1,9 procenta. Mezi jednotlivými kraji ČR má Středočeský kraj sedmou nejnižší nezaměstnanost.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce, byl v červnu ve středních Čechách 23 417.

Místostarosta Vlašimi: Je mi hanba, co jsme za národ. Necháváme se ovlivňovat lží a populismem. Více čtěte: ZDE.