Cenná budova Transgasu půjde k zemi. Touha po lukrativním pozemku je až příliš velká

Skupina Bolt 958 projevila svůj názor jasně
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Architektonicky unikátní komplex budov Transgas na Vinohradské třídě už odpočítává minuty. Koncem července developer požádal stavební úřad, aby mohl buldozéry pustit do práce. Budova má však stále mnoho zastánců.

Rozsudek smrti nad budovami Trangasu podepsal bývalý ministr kultury Daniel Herman. Tlak nemalé část veřejnosti mířil k prohlášení budov za kulturní památku. Herman však přezkumné řízení pozastavil, a tím se budova stala podle byrokracie absolutně nehodnotná.

„Architektonické kvality stávající budovy nevyvažují jeho závažné urbanistické nedostatky“. Tak zní rozsudek Národního památkového ústavu, který odmítl budovám udělit titul kulturní památka.

Lukrativní pozemek

Co je na tomto projektu z perspektivy developera zásadní, je pozemek. V úplném centru Prahy tam, kde končí Vinohrady a začíná Národní muzeum, se vyplatí investovat. Neověřené zprávy a podezřezí Klubu za Starou Prahu tvrdí, že právě to byl hlavní motiv, proč se komplex budov Transgas nepodařilo zachránit.

Daniel Herman, který se stal v jednu chvíli nadějným žolíkem příznivců této Hi-tech architektury, nejdříve se sounáležitostí vyvolal nové přezkumné řízení, ale díky jeho kompetenci ho zase velmi rychle zrušil. Co stálo v pozadí této podivné otočky, můžeme pouze spekulovat.

Architektonická hodnota
Dlouhá řada odborníků se shoduje, že stavba Václava Aulického, Jiřího Eisenreicha, Ivo Loose a Jindřicha Malátka má svoji nepopiratelnou hodnotu. Snaha zachovat komplex budov projevila část veřejnosti a hlasitě je slyšet zastání také od umělců a několika občanských iniciativ.

Zcela unikátní byla intervence umělecké skupiny Bolt 958, kteří pomocí tankových kouřových granátů na chvíli zastavili provoz na Vinohradské třídě. Tím chtěli upozornit, že i památka ze sedmdesátých let stojí za to, aby se bránila. Developer však hodnotí pouze řečí peněz, a tak i přes veškeré protesty a petice začala postupná demolice od poloviny srpna.

Firma HB Reavis, která patří slovenskému miliardáři Ivanu Chrenkovi, se rozhodla pozemky včetně stavby odkoupit v roce 2015 se záměrem demolice. Netrvalo dlouho a děje se tak, jak si firma HB Reavis naplánovala. 

Monopol jménem Jakub Cigler

Dalším zajímavým prvkem, které téma brutalistních budov Transgas vznáší do diskuze, je jméno architekta Jakuba Ciglera. Ten byl současným vlastníkem HB Reavis pověřen ke stavbě šesti kancelářských budov. Je to jen jeden z řady projektů, které má tento architekt ve svém portfoliu. Všechny viditelné a důležité stavby poslední doby totiž nesou rukopis tohoto jména.

Ať už jde o rekonstrukci Václavského náměstí, budov Quadrio na Národní třídě nebo objemná stavba Florentinum na Florenci. Transgas je z architektonického hlediska unikátem a styl Jakuba Ciglera je spíše uniformní a konzervativní. Praha se tedy rozhodla být nekřiklavou, místo toho, aby se lišila. Jaké politické tlaky za bouráním Transgasu stojí, budí pozornost, která neskončí tím, že dům definitivně padne k zemi.

Nejkrásnější čtvrť v Praze byla domovem těch nejchudších. Jak vypadala pražská Neapol? Více čtěte zde.