Miliony vylétly vzduchem: Kladenský soud znovu projedná kauzu slánského parkovacího domu

Velké problémy jsou prý při vydávání aut
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladenský soud se po odvolacím řízení musí znovu zabývat případem parkovacího domu ve Slaném. Dům nemá dodavatelem slibované parametry, především doba vydání zaparkovaného auta je delší, než dodavatelská firma Koma Industry slibovala, tvrdí město. Mělo zaplatit téměř 90 milionů korun, uhradilo zhruba 50 milionů a pak pozastavilo splácení. Pražský krajský soud v odvolacím řízení zrušil dřívější rozhodnutí kladenského soudu kvůli nedostatečným podkladům.

Soud v Kladně loni v prosinci rozhodl, že smlouva na stavbu slánského parkovacího domu sice neplatí, město ale dům převzalo a mělo za něj doplatit firmě přes 30 milionů korun. Město se proti rozsudku odvolalo, podle něj nebylo dílo řádně provedeno.

Smlouva prý neplatí

Uznána byla také jeho stížnost na postup znaleckého ústavu, který určoval hodnotu díla, což potvrdil i revizní znalecký posudek. "Věc se vrací soudu prvního stupně k dalšímu řízení," uvedla soudkyně Hana Lojkásková.

Zástupci města od začátku u soudu poukazují na možnou neplatnost smlouvy, protože v minulosti radnice nedodržela postup a proces uzavření podle zákona o obcích. Soudkyně Lojkásková dnes potvrdila, že smlouva je absolutně neplatná. Obě strany sporu vyzvala, podobně jako to už dříve učinila kladenská soudkyně, aby se dohodly na kompromisu a uzavřely dohodu o ceně.

Jak to dopadne?

Při opakovaném dokazování u soudu znovu zazněly závěry několika znaleckých posudků, které už měl k dispozici prvoinstanční soud. Vedle nich soudkyně také četla závěry revizního znaleckého posudku, který byl předložen až v odvolacím řízení. Pokud se obě strany sporu nedohodnou a soudní jednání bude pokračovat, bude třeba zpracovat další posudek. "Nemáme dostatečný podklad pro to, abychom ten rozsudek potvrdili nebo změnili," dodala soudkyně.

Parkovací dům funguje ve Slaném od roku 2013, má kapacitu skoro 150 míst, vybudování stálo přes 86 milionů korun. Město jej původně mělo splácet do roku 2017. O dalším provozu slánského městského parkovacího domu rozhodne nové zastupitelstvo na některém z nejbližších jednání. Provoz domu je dlouhodobě ztrátový.