Prodej Příbramské teplárenské: Sehraje nějakou roli vlivná rodina starosty Vařeky napojená na Babiše?

Toto spojení v Příbrami výborně funguje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

O Příbramskou teplárenskou, která se prodává ve výběrovém řízení, se zajímá kolem deseti uchazečů. Jsou mezi nimi velké energetické společnosti, například ČEZ Teplárenská, innogy nebo E.ON. Potvrdil to i výkonný ředitel Příbramské teplárenské Jaroslav Hrabec.

Zájem o koupi podle něj zatím nezávazně projevili "skoro všichni, co na energetickém trhu něco znamenají". Podle posudku, který vypracovala Národohospodářská fakulta vysoké školy ekonomické, by se závod mohl prodat za 262 milionů korun. "Myslíme si však, že cena bude výrazně překročena," uvedl Hrabec.

19 let snad stačilo

Podnik se 120 zaměstnanci, který je od 90. let minulého století v konkurzu, se prodává ve dvoukolovém výběrovém řízení. Kauce je 15 milionů korun, první kolo končí 30. listopadu. ČEZ Teplárenská podle Hrabce již požádala o prodloužení lhůty pro předložení nabídek, příští týden by se měl věcí zabývat věřitelský výbor.

"Je potěšující, že po 19 letech máme šanci celý případ uzavřít," řekl starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO). Poukázal na to, že spolu s teplárnou se prodávají i distribuční sítě. Získat má vše jeden vlastník, jinak by podle Vařeky tento majetek nebyl prodejný. "Je reálná šance, že se prodá obojí dohromady za slušnou cenu a město Příbram z toho bude mít několik desítek milionů korun," uvedl Vařeka. Příbram má z prodeje získat 14 procent.

Jaká je její historie?

Společnost provozuje centrální zdroj tepla pro Příbram a z menší části je i výrobcem a dodavatelem elektrické energie. Zásobuje teplem zhruba 10 000 domácností, dva průmyslové závody, školy, zdravotnická zařízení a obchodní centra. Konsolidované tržby firmy za loňský rok dosáhly 280,8 milionu korun.

Příbramská teplárenská vznikla v roce 1993, o pět let později na ni byl vyhlášen konkurz. Závod je přesto plně funkční. Předmětem prodeje, který pořádají firmy Naxos a Patria Corporate Finance, jsou veškerá aktiva včetně teplárenské infrastruktury v majetku města. Příbramská teplárenská vlastní spolu s městem rozsáhlou síť horkovodů a parovodů, která včetně odboček dosahuje délky téměř 18 kilometrů.

Nechá si to vlivná rodina ujít?

Vařeka připomněl, že kauza Příbramské teplárenské byla velmi komplikovaná, proto podle něj trvala takovou dobu. "Bylo zapotřebí určit, co je podstavou konkurzního řízení, který majetek tam patří a který ne. Byly k tomu různé právní výklady - právníci zabavili soudy na 19 let," uzavřel starosta.

Právě jméno příbramského starosty však logicky budí řadu otázek. Vždyť jeho otec je jedním z významných příbramských bossů, blízký přítel trestně stíháného premiéra Andreje Babiše a muž, který má být i podle České televize členem tzv. insolvenční mafie. Spojení Babiš - současný starosta - hnutí ANO tak není náhodné. V příbramských kuolárech se už dlouho mluví o tom, že bez této vlivné rodiny se ve městě nerozhodne prakticky vůbec nic. Budou mít vliv také na lukrativní byznys s Příbramskou teplárenskou?