Voda v Praze bude dražší. Metropole potřebuje "vydělat" na opravy vodovodní sítě

Vysprchovat se bude v hlavním městě zase o něco dražší
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Hlavní město plánuje v dalších letech zvyšovat vodné a stočné o dvě procenta nad míru inflace a výnosy použít na obnovu a rozšiřování vodárenské sítě. Vyplývá to z plánu rozvoje vodohospodářské infrastruktury mezi lety 2020 a 2024. Voda by v metropoli neměla zlevnit ani v případě snížení daně z přidané hodnoty (DPH), které schválila Sněmovna.

Letos platí Pražané 89,66 koruny za metr krychlový. Loni činila průměrná inflace v Česku 2,1 procenta. Při podobném růstu cen letos by tak vodné a stočné příští rok zdražilo zhruba o čtyři procenta.

Jsou třeba velké investice

Mezi lety 2020 a 2024 je podle dokumentu potřeba do pražských vodovodů a kanalizací investovat přes 16 miliard korun, po roce 2024 dalších více než 11 miliard. Většina peněz jde z nájemného od Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které si od města pronajímají a provozují vodohospodářskou infrastrukturu. Firma nyní platí téměř 2,5 miliardy korun ročně a sama investuje například do oprav havárií. Nájemné se odvíjí mimo jiné i od ceny vody.

Podle schváleného dokumentu umožní dvouprocentní meziroční zdražování nad míru inflace financovat plánované strategické investice za téměř deset miliard korun. Každoročně by to mělo znamenat zvýšení nákladů na vodohospodářské služby o 11 korun na osobu a měsíc. I při zvyšování se podle dokumentu cena vody vejde do tzv. sociálně únosné ceny, kterou stanovuje ministerstvo životního prostředí. Ta pro letošek činí zhruba 142,9 Kč za metr krychlový vody včetně DPH.

Voda nezlevní v žádném případě

Schválený plán zároveň počítá s tím, že voda nezlevní ani v případě, že projde navrhované snížení DPH na vodné a stočné z 15 na deset procent. To v pátek schválila Sněmovna, nyní návrh míří do Senátu. Město chce případnou úsporu 300 milionů ročně také použít na financování investic.

Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3 500 kilometrů a na starosti ji má Pražská vodohospodářská společnost (PVS), stoprocentně vlastněná Prahou. Distribuci vody zajišťují na základě smlouvy o pronájmu PVK, které vlastí firma Veolia. Praha loni od francouzské společnosti koupila 49 procent akcií za 1,75 miliardy korun. Součástí dohody byla opce na odkup zbylých 51 procent akcií v roce 2028, kdy firmě skončí smlouva s PVS na pronájem vodovodní infrastruktury.