Co dělat, když vás obtěžuje stalker? Nadměrná pozornost může skončit i vraždou

Novým projevem stalkingu je také kyberšikana
  |   analýza

Obtěžuje vás někdo nevyžádanými telefonáty, e-maily, zprávami nebo zkrátka nechtěnou pozorností? Ať už se jedná o člověka, kterého znáte, či nikoliv, nikdy takovou situaci nepodceňujte. Jaké máte možnosti? 

Stalking se projevuje tím, že se pachatel zaměří na určitého člověka, který o jeho zájem ale nestojí. V dnešní době sociálních sítí je velmi jednoduché sledovat, co druhý dělá, kam chodí na jídlo nebo jaké jsou jeho večerní rituály. Většina lidí o sobě totiž takové informace sdílí naprosto dobrovolně. Pokud však běžná pozornost přeroste v posedlost, není radno ji podceňovat. 

Nebezpečné pronásledování může být následkem chorobné náklonnosti

Stalker vyvolává ve své oběti zpravidla pocity strachu, mnohdy porušuje jeho domovní svobodu anebo mu vyhrožuje. „Stalkeři jsou někdy i přesvědčeni o tom, že se svou obětí mají milostný vztah, byť jejich oběť o tomto vztahu vůbec netuší. Nejčastějšími oběťmi stalkingu jsou známé osobnosti (zpěváci, herci, politici) nebo bývalí partneři, popř. kolegové z práce,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál. 

Stalking je následkem pomsty, chorobné náklonnosti pachatele či nenávisti, kdy pachatel svoji oběť dlouhodobě psychicky nebo i fyzicky terorizuje. V trestním zákoníku ho najdete pod názvem nebezpečné pronásledování. Obsah zpráv přitom nemusí být v nepříjemném či agresivním duchu, naopak. Mnohdy jde o zprávy velmi příjemné, až milostné. Samotné oběti jsou ale nepříjemné, neboť stejnou náklonnost nesdílí. 

Jak se zachovat, když se bojíte?

Není výjimkou, že končí vraždou, sebevraždou nebo následnou psychickou poruchou. Jde o velmi nepříjemné jednání, kdy se oběť často uzavře doma a bojí se vycházet ven. Trestným činem je u nás od roku 2010, vůbec poprvé se objevil v Kalifornii, a to už v roce 1990. Mezi nové projevy stalkingu patří také kyberšikana.

Policie na svých stránkách radí, jak se v takovém případě zachovat:

  • Dejte najevo, že o takovou pozornost nestojíte. Rázně a klidně opakovaně.
  • Přerušte se stalkerem osobní kontakt. Na nic z toho, co píše či říká, nereagujte.
  • Vyhýbejte se možným místům setkání se stalkerem, změňte své návyky. 
  • Nescházejte se s ním!
  • Informujte své blízké, že vás někdo pronásleduje. 
  • Uchovávejte si vše, co dostáváte - zprávy, e-maily apod.
  • Pokud to jen trochu jde, nechoďte sami. 
  • Je-li to nutné, kontaktujte odborné instituce (např. Bílý kruh bezpečí) či policii.

Zdroj: policie.cz, trestní zákoník, nzip.cz

KAM DÁL: Nejlepší herecký výkon Amber Heard? Depp mě sexuálně zneužil lahví, při natáčení Pirátů bral drogy, řekla.

Klíčová slova: