Hackeři vytvořili video s falešným Zelenskym, prezident vyzýval ke složení zbraní

Ukrajinský prezident Zelenskyj s Donaldem Trumpem, vztahy těchto mužů byly poměrně napjaté
  |   názor

Falešné a silně zmanipulované video s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským kolovalo po sociálních sítích a hackeři ho dokonce umístili na ukrajinský zpravodajský web. Odtud se dostalo do živého vysílání.

Video, na němž je ztvárněn ukrajinský prezident, který jako by říkal svým vojákům, aby složili zbraně a vzdali se boje proti Rusku, je takzvaný deepfake, který trval asi minutu. Zatím není jasné, kdo ho vytvořil, ale vládní představitelé na Ukrajině již několik týdnů varují před možností, že Rusko šíří zmanipulovaná videa jako součást své informační války. Ukrajinská vojenská zpravodajská služba tento měsíc zveřejnila video o tom, jak by státem sponzorované deepfakes mohly být použity k zasévání paniky a zmatku.

.

 

Ačkoli video ukazuje ucházející synchronizaci rtů, diváci rychle poukázali na to, že Zelenskyj nemá přízvuk a že jeho hlava a hlas při bližším zkoumání nevypadají autenticky. Zástupci společností Facebook, YouTube a Twitter uvedli, že video bylo z jejich platforem odstraněno kvůli porušení zásad. Na ruských sociálních sítích bylo mezitím klamavé video podpořeno masovým sdílením. Falešný prezident se však neobjevil pouze na sociálních sítích. Krátce se objevilo také v ukrajinské televizi a na webových stránkách jedné ze zpravodajských stanic.

Celostátní televizní stanice Ukrajina 24 potvrdila, že hackerům se podařilo poslat falešný Zelenského vzkaz v přímém televizním přenosu v rolovacím textovém zpravodajském plátku známém jako "ticker" a video se krátce objevilo i na webových stránkách zpravodajské stanice. Podle stanice šlo o práci "nepřátelských hackerů".

„Tohle je první, které jsme viděli a které se opravdu ujalo, ale mám podezření, že je to jen špička ledovce,“ řekl Hany Farid, profesor Kalifornské univerzity v Berkeley, který je odborníkem na forenzní analýzu digitálních médií. Deepfake videa se do budoucnosti mohou stát velkým problémem.

Zatím je technologie na takové úrovni, že videa ještě lze s trochou pozornosti odlišit a najít chyby, ale zřejmě nás nedělí příliš dlouhá doba, kdy bude možné vytvořit video, které již bude při běžném sledování zcela nerozpoznatelné. Právě vojenské konflikty nebo teroristické útoky by mohly být situacemi, kdy využití deep fake videí může napáchat nedozírné škody.

Zdroj: npr.org

KAM DÁL: Konec války na Ukrajině by mohl nastat poměrně brzy, myslí si bezpečnostní analytik Vising.

Klíčová slova: