Houby, jaké svět neviděl: Více než kilové hřiby, houbaři berou lesy útokem

Podobné houbařské orgie v těchto dnes nejsou nic neobvyklého
 

Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. O něco podobného se teď můžete pokusit i u nás, houby opravdu rostou ve velkém na mnoha místech země.

Polsko momentálně prožívá opravdové "hřibobraní". Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska. „To je hřib obr, opravdová kráva, bejk!“ prohlásil houbař Maciej Komenza ohledně svého úlovku.

Máme se čím chubit

Nejde přitom o raritu: na jednom lokálním serveru se jiný houbař pochlubil hřibem, který vážil 1,6 kilogramu. Veškeré zásluhy ale připisuje ženě, která ho zlákala do lesa. „Muž se v houbách moc nevyzná. V lese jsem nejdřív našla opravdu velké hřiby, které se mi ale bohužel rozpadly v rukou. O chvíli později Wojtek našel gigantický hřib. A máme se čím chlubit!“ vylíčila Boguslawa Machowská.

Hřiby obří velikosti ale mají i odvrácenou stránku. Houbař Komenza připustil, že jeho obr byl lehce plesnivý a červivý. „Takové už neberu. Jsou nanic. Je v nich víc vody než houby,“ připustil. Díky teplému podzimu se pokaždé z lesa vrací s plným košíkem.

V Polsku existuje i specializovaná internetová stránka s předpověďmi a tipy pro houbaře, kteří se na ní rovnou mohou podělit o záběry s úlovky a o zážitky. U nás najdete spoustu stránek zejména na sociálních sítích. A pokud toužíte po pěkných kouscích, určitě se vydejte do lesa. Rostou totiž i u nás.

KAM DÁL: Královna lesa bedla se dá i sušit. Jak nejlépe poznat jedlé od prudce jedovatých?.

Klíčová slova: