Jan Hamáček: V nemocnicích je zatím dost volných lůžek, další jsou ale připravena

Nemocnice mají ještě rezervy, podle ministra vnitra by se v případě nouze navezla další ze Správy státních hmotných rezerv
 

Zatím není důvod využít lůžka, které má k dispozici Správa státních hmotných rezerv, k navýšení kapacity nemocnic, řekl po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Podle ministra vnitra jsou k dispozici lůžka na zavřených odděleních nemocnic. Rezervy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) by se využily až v případě, když by došla.

Čeká se na rozhodnutí státu

SSHR má zhruba 2 500 lůžek. Předseda správy Pavel Švagr v pondělí uvedl, že správa čeká na rozhodnutí státu. „Jakmile o tom vláda rozhodne, tak jsme připraveni s vyskladňováním těchto lůžek okamžitě začít,“ řekl.

Volná lůžka zatím jsou v nemocnicích

„V této fázi lůžka, která jsou potřeba, jsou primárně ta, která jsou v nemocnicích na zavřených odděleních. Tam lůžka jsou fyzicky k dispozici, takže není důvod teď navážet. První navyšování kapacity je v rámci mobiliáře, který je v nemocnicích, a pokud dojdou tato lůžka, tak je k dispozici 2 500 ve státních hmotných rezervách,“ uvedl Hamáček.

2 146 lidí s covidem je v nemocnici

Od 1. března, kdy se v České republice objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 121 000 lidí. Necelá polovina z nich už se z nemoci uzdravila. Aktuálně nemocných je přibližně 62 000. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh nebo jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů resortu zdravotnictví 2 146 lidí s prokázaným koronavirem, stav 426 z nich je těžký. Od začátku října vzrostl počet hospitalizovaných na více než dvojnásobek.

Nemocnice ruší plánované výkony

Některé nemocnice už začaly kvůli větším počtům hospitalizovaných s covidem-19 omezovat naplánovanou či odložitelnou zdravotní péči. Podle zkušeností z jara i ze zahraničí se lidé do nemocnice dostávají nejčastěji týden od pozitivního testu, je jich asi dvě až čtyři procenta ze všech testovaných. Za další týden až deset dní se asi u čtvrtiny z nich může zhoršit stav natolik, že budou potřebovat intenzivní péči.

Zásoby pro krizové stavy

SSHR schraňuje komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Květnovým rozhodnutím vlády se správa stala také centrálním místem nákupů ochranných prostředků pro potřeby organizačních složek státu pro období mimo krizový stav.

KAM DÁL: Vašeho psa nezabíjí jen čokoláda. Nebezpečné mohou být i některé druhy masa, tak pozor na ně.