Karanténa zavřela elektroprodejny i autoškoly, jiné zákazy a modré zóny zrušila

Nákupní centra zejí prázdnotou. Kde mají v karanténě nově otevřeno a kde museli zavřít?
 

Po vyhlášení nouzového stavu byly vydány zákazy, týkající se mnoha obchodů a provozoven. Po dalším jednání vlády a vyhlášení karantény pro celou republiku došlo k dalším změnám. Kam si teď můžeme dojít na nákup a co je naopak nově uzavřeno?

Zákaz, který byl platný z minulého nařízení při vyhlášení nouzového stavu a který omezoval i některé živnosti, se nyní již nevztahuje na opravy silničních vozidel, odtahy vozidel a prodej náhradních dílů k dopravním prostředkům. Otevřít mohou také provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky, pak také ty, které prodávají zahrádkářské osivo včetně sadby, v provozu bude i pokladní prodej jízdenek.

Lázně, pohřební služby i stavby…

Nové opatření se pozitivně dotkne také lázeňských služeb, a to těch, které mají pacienti alespoň zčásti hrazené pojišťovnami, pak také provozování pohřební služby a květinářství, výdeje a prodeje zdravotnických prostředků. Povoleny jsou také práce, související s výstavbou, ať už jde o projektovou činnost nebo výstavbu samotnou. Zákaz činnosti se také nevztahuje na provozovny, které nepodléhají živnostenskému zákonu (například STK). Živnostníci mohou znovu nakupovat například ve stavebninách nebo i hobby marketech. Pro běžného zákazníka ale tyto obchody zůstávají i nadále zavřeny.

Elektra zavřou, autoškoly přestanou učit

Zpřísnění je ale v rovině zákazu prodeje ubytovacích služeb s určitými výjimkami, stejně jako provoz autoškol, většiny taxislužeb a samoobslužných prádelen. Nově jsou oproti minulému opatření ale zavřeny také prodejny elektro a lidé nesmí na vnitřní ani na venkovní sportoviště.

Obce bez modrých zón

Ministr dopravy a také průmyslu a obchodu Karel Havlíček v noci na pondělí mimo jiné oznámil i dočasné zrušení modrých zón, tedy míst v obcích, kde lze parkovat pouze za jasně stanovených podmínek.

Pomoc postiženým podnikatelům

Pozitivní zprávou pro některé podnikatele a živnostníky může být další z nabídnutých informací, že program Českomoravské záruční a rozvojové banky pro podporu podnikatelů byl uspíšen a nebude tedy od začátku dubna, ale již od 16. března. V první fázi bylo do něj vyčleněno 600 milionů korun, z nichž budou poskytovány bezúročné úvěry s odkladem na jeden rok. Byl také zahájen přesun financí z operačních fondů Evropské unie do programů, které budou připraveny pomoci podnikatelům, postiženým pandemií koronaviru. Půjde o miliardy korun.

 

Klíčová slova: