Konec roku přinese mimořádnou konjunkci Jupiteru a Saturnu

V den maxima úkazu musí lidé najít místo s odkrytým obzorem, protože planety budou velmi nízko
 

Závěr roku přinese mimořádný úkaz - konjunkci Jupiteru a Saturnu. Obě planety se k sobě 21. prosince z pohledu pozorovatele přiblíží tak těsně, jak tomu bylo naposledy v roce 1623. Postupující jev lze dobře pozorovat už v těchto dnech, za soumraku a krátce po něm. Podobně těsná konjunkce znovu nastane až 15. března 2080.

Konjunkce bývá podle Suchana zhruba jednou za 20 let, obvykle jsou však obě planety od sebe na nebi mnohem dál. Letos se ale v maximu přiblíží na pouhých šest úhlových minut. Už o týden dříve od sebe podle Suchana budou na obloze méně než jeden úhlový stupeň a 17. prosince podívanou doplní blízký srpek dorůstajícího Měsíce.

Dalekohled se bude hodit

K pozorování planet lidé nepotřebují dalekohled, ale pokud ho mají, bude se hodit. „V malém dalekohledu se vyjma planet v zorném poli ukážou i Jupiterovy měsíce Io, Europa, Ganymedes a Callisto spolu se Saturnovým Titanem, Rheou, Thetys nebo Dione - případně dalšími podle průměru dalekohledu,“ popsal astronom a fotograf Petr Horálek.

V den maxima úkazu musí lidé najít místo s odkrytým obzorem, protože planety budou velmi nízko. „Půl hodiny po západu Slunce, kolem 16:30, je hledejte nízko nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají už v 18:30,“ uvedl tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Původ Betlémské hvězdy

„Podobná konjunkce je rovněž astronomy považována za nejpravděpodobnější původ Betlémské hvězdy v roce sedm před naším letopočtem,“ podotkl Horálek. „Saturn je považován za 'hvězdu Židů', Jupiter za tu královskou, obě planety se tehdy nacházely blízko sebe v židovském souhvězdí Ryb a nabídly hned tři konjunkce za sebou. Astronomové se tak domnívají, že právě symbolika a také jasnost obou planet by mohla stát být tím astronomickým 'průvodcem' Ježíšova narození,“ dodal.

Vzácné přiblížení není jedinou podívanou na obloze v závěru roku. Letos jsou také skvělé podmínky pro pozorování meteorického roje Geminidy, který vrcholí v noci z 13. na 14. prosince. Roj bude aktivní do 17. prosince. "Mimo meteory jsou vidět jasné hvězdy zimních souhvězdí, výrazné hvězdokupy Plejády a Hyády v souhvězdí Býka," doplnil Horálek. K jasným planetám vedle večerního Jupiteru a Saturnu patří po většinu noci Mars a časně ráno Venuše.

KAM DÁL: Druhé přistání na Měsíci a přešlapy astronauta Beana. Zničil kameru a zapomněl tam nafocené negativy.