Sergej Lavrov promluvil o použití jaderných zbraní a řekl, že Rusko na Ukrajině nepoleví

Sergej Lavrov prohlásil, že na Ukrajině „bují nacismus“
  |   zpráva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě prohlásil, že je přesvědčen o tom, že se zahraniční vlády připravují na válku proti Rusku. Zároveň také dodal, jakým způsobem hodlá Rusko dále pokračovat se svými ozbrojenými útoky na ukrajinském území.

Sergej Lavrov ve čtvrtek podle Reuters řekl, že Rusko bude pokračovat ve svých snahách o získání ukrajinského území „až do konce“ .Doplnil, že o jaderné válce neuvažuje.

„Myšlenky směřující k jaderné energii neustále kolují v hlavách západních mocností, ale ne v hlavách Rusů. Ujišťuji vás, že nedovolíme, aby nás jakákoliv provokace vyvedla z míry,“ tvrdil ruský ministr zahraničí.

Židovský prezident a vzkvétající nacismus

Lavrov také okomentoval prezidenta Volodomyra Zelenského. Podle něj muž židovského původu, který ztratil své předky během holocaustu, vládne státu, kde „bují nacismus“.

Mezitím na památník holocaustu Babyn Yar v centu Kyjeva míří ruské rakety, jak uvedl The Guardian. „Je to místo modlitby a místo pro vzpomínku na 100 000 lidí zabitých nacisty... Kdo si myslíte, že jste, abyste z toho udělali cíl pro své rakety?“ vzkázala Rusku ukrajinská hlava státu.

Chceme, abyste nás respektovali

Lavrov podle Reuters také uvedl, že nepochybuje o tom, že Rusko a Ukrajina najdou společné řešení probíhající krize v blížícím se jednání mezi představiteli obou zemí.

Vyjádřil se také k jednání Ruska se Západem a dožadoval se vzájemného respektu. Rusko má podle Lavrova hodně dobré vůle, ale zkrátka nedopustí, „aby někdo podkopal jeho zájmy“. Ukrajina prý ohrožovala Rusko jednak svou infrastrukturou, ale také vojensky a Moskva tento vývoj nemohla tolerovat. 

Zdroj: Reuters, The Guardian

KAM DÁL: Mahulena Bočanová vystihla konflikt na Ukrajině jediným obrázkem.

Klíčová slova: