Krotitelé požárů vystavují

Ilustrační obrázek
 

HOŘÍ! Tak se jmenuje interaktivní výstava, na které spolupracovali i středočeští hasiči. Navštívit ji můžete od 17. září v Regionálním muzeu Mělník.

Vernisáž 

Výstava HOŘÍ!, kterou připravila mělnická radnice ve spolupráci se složkami IZS, trvá až do 1. listopadu 2015.

Na vernisáži, která začne v pátek 17. září v 17 hodin před budovou muzea, budou přítomni příslušníci Hasičského záchranného sboru Mělník, ale také mělnický starosta MVDr. Ctirad Mikeš s ředitelkou muzea PhDr. Miloslavou Havlíčkovou.  Zahájení na na náměstí Míru před muzeem a radnicí bude netradiční, protože tu bude představena technika hasicí i s dramatickou ukázkou.

 

Obrázky z výstavy najdete uvnitř fotogalerie

Pozvánka: Výstava končí 1. listopadu
Zobrazit fotogalerii (6)

Historické i současné exponáty

"Hlavním cílem výstavy je prevence předcházení požárům a dalším nehodám a představení hasičského povolání. Ukázána je jak historie, díky předmětům z Hasičského muzea ve Všetatech, tak i současnost na které se podílel Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. Výstava vznikla i díky dlouholeté spolupráci Regionálního muzea Mělník a Programu prevence kriminality města Mělníka," uvedla Eliška Marounková, která v mělnickém muzeu pracuje.

Návštěvníci výstavy HOŘÍ! tu uvidí třeba hasičské uniformy, přilby, trubky a další předměty z období Rakouska-Uherska a První republiky. Mohou si prohlédnout také staré stříkačky či archivní materiály a dokumenty.

V několika stylizovaných exteriérech, které mají přiblížit profesi hasičů, návštěvníci najdou spojovací techniku, ukázku protipovodňových opatření, zásahy u dopravních nehod, požáry, záchranu osob ve výšce apod.

HOŘÍ! je interaktivní výstava s komentovanými prohlídkami a možností vyzkoušet si součásti současné hasičské výstroje, jako je např. přilba, opasek, ohnivzdorné rukavice, vysílací přístroje, oblek, a nebo různé činnosti, a to uzlování, spojování hadic nebo stavění protipovodňové hráze z pytlů. 

 

Velký zájem škol

Paní Marounková z mělnického muzea uvedla, že výstava je určena pro děti i dospělé. Pro nejmenší tu je připraven dětský koutek s prvky protipožární ochrany, kde si budou moci hrát, zatímco rodiče si budou moci prohlížet výstavu.

Pro školy z mělnického regionu připravili program přímo profesionální hasiči. Ten by měl podpořit preventivně výchovnou činnost v oblasti požární ochrany.

"Dopoledních programů k výstavě se zúčastní cca 47 tříd z regionu Mělnicka. První myšlenka výstavy vznikla před cca 3 lety," dodala Eliška Marounková. Do mělnického muzea zamíří kolem 900 žáků.

výstava HOŘÍ!

17.09.2015 - 17:0001.11.2015 - 18:00

Mělník -

Klíčová slova: