Nové reklamy na lampách pro Prahu za miliony

Praha bude měnit osvětlení v rámci omezení světelného smogu
 

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se stará zejména o správu veřejného osvětlení v metropoli, dokončila prvních pět dílčích tendrů na umístění reklamy na lampách. Smlouvy s reklamními společnostmi schválili radní hlavního města. Odsouhlasili také plánovanou výměnu 5 000 výbojkových svítidel za LED technologii.

Firma THMP se rozhodla změnit dosavadní smlouvy na reklamu podle nových pravidel, a to formou několika tzv. balíčků, rozdělených podle lokalit. Kromě pěti schválených smluv pokračují soutěže na deset dalších. "Při snížení počtu reklamních nosičů už nyní víme, že budeme mít vyšší výnos," uvedl pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Dodal, že kompletní částku zatím s ohledem na pokračující tendry říci nedokáže.

Milion za měsíc

V pěti uzavřených tendrech zvítězily firmy Bulldog reklama, Erflex, AgE - reklamní agentura, JCDecaux a Rencar, která také patří do skupiny JCDecaux. Dohromady tyto tendry firmě THMP podle uzavřených smluv přinesou za 675 stožárů nájemné více než milion korun za měsíc. To je podle Chabra čtyřnásobek dosavadní částky.

Radní také schválili výměnu svítidel na lampách veřejného osvětlení za ekologičtější LED technologii. "Týká se to primárně dopravních cest," řekl radní. Až 90 procent z investice zhruba 29 milionů korun město uhradí z evropských peněz, dodal Chabr. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) má v programu omezení tzv. vizuálního smogu v ulicích.

Potíže

Provoz osvětlení v Praze provázely řadu let potíže. Smlouva z roku 2008 skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodloužili bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Připravovaný tendr z roku 2013 ale nakonec zrušili.

O osvětlení v metropoli se následně začala starat městská firma Trade Centre Praha, v roce 2018 pak nově zřízené THMP. V Praze je asi 135 000 lamp veřejného osvětlení, kromě toho THMP osvětluje také asi 140 památek.