Slabé čínské investice v Česku. Pět let starý slib není ani zdaleka naplněn

Je tomu pět let, kdy s otevřenou náručí vítal Miloš Zeman Čínu v Praze
 

Čínští investoři podle údajů státní agentury CzechInvest loni přislíbili v České republice uskutečnit dva projekty za 881 milionů korun. Agentura si vede statistiky od roku 1993, odkdy dojednané investice z čínské strany v tuzemsku činí zhruba 12 miliard korun. Skutečný objem investic ale nedokáže agentura vyčíslit. CzechInvest eviduje investice ve zpracovatelském průmyslu, technologických centrech, centrech strategických služeb a centrech vědy a výzkumu. Naopak nesleduje investice ve službách, obchodu a dalších odvětvích.

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga před pěti lety v Praze byly podepsány asi tři desítky obchodních dohod. Investice Číny v ČR do loňského roku podle nich měly dosáhnout 8,6 miliardy eur (v tehdejším kurzu 231,8 miliardy korun).

Příliv čínských investic dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman, jsou předmětem debat od začátku jeho mandátu v roce 2013. Hospodářská spolupráce obou zemí byla předmětem jednání během Zemanových cest do Číny i při návštěvě čínského prezidenta v Praze.

Sliby, chyby!

Výsledkem byla zejména řada příslibů nebo memorand o spolupráci, skutečný příliv čínských peněz byl ale podstatně nižší, než se v nich uvádělo, na což upozornila mimo jiné Česká národní banka. Skutečnost, že čínské investice nedosáhly slibovaných hodnot, kritizoval v minulosti i premiér Andrej Babiš (ANO).

Zeman kvůli nedostatečné výši čínských investic loni nejprve odmítl účast na summitu Číny se středo a východoevropskými zeměmi. Nakonec své stanovisko přehodnotil a v odloženém termínu se summitu, který se konal formou videokonference letos v únoru, účastnil. Ve svém projevu vyjádřil naději, že se podaří naplnit projekty spolupráce Evropy s Čínou, především pak iniciativu nové Hedvábné stezky.

Elektronika

Čínské investice podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Kohoutové nejčastěji směřují do výroby motorových vozidel, elektronického průmyslu, kovodělného a kovozpracujícího průmyslu. "Pokud se podíváme na asijské státy, historicky vyšší a větší počet investic do Česka proudil z Japonska a Jižní Koreje," dodala Kohoutová.

KAM DÁL: Pivo, telka a želva. Píseň od kapely Tři sestry pro fotbalovou reprezentaci budí nebývalou kritiku

 

Klíčová slova:
ČR