Sportovat můžeme, má to ale několik podmínek. Platí to i pro profesionály

Jít si zaběhat? Ideální varianta
 

Chcete si jít protáhnout tělo, ale bojíte se, že vás soused napráská, protože se to podle oznámení vlády nesmí? V klidu, vše bude v pořádku, pokud dodržíte několik pravidel. Kvůli pandemii koronaviru sice vláda nařídila uzavření sportovišť, netýká se to však veškerých aktivit. Že jste to nevěděli? Nejste sami, rozhodnutí vlády bylo totiž značně nejasné.

„S účinností od pátku 13. března od 6 hodin ráno se ruší veškeré kulturní, sportovní, náboženské a další akce nad 30 osob. Vláda také od pátečních 6 hodin ráno zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb, jako jsou sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby či galerie.“

Mohu nebo nemohu sportovat?

Na první pohled se tak zdá, že v podstatě musíte sedět doma a pokud máte chuť si zahrát například tenis či volejbal, tak máte smůlu. Není to tak úplně pravda. Pokud jste otužilí a zvládnete hrát venku, je vše v pořádku, to za prvé. Ovšem za druhé pro vás může být otevřená i hala. Jak je to možné, ptáte se?

Vládní nařízení se totiž týká pouze sportů, kde je v jednu chvíli více než třicet lidí. A je jedno, jestli jste například ve fitku s trenérem, na tenisovém kurtu nebo se chystáte na trénink se Sokoly. Je to však dosti matoucí, v prohlášení vlády se totiž jasně uvádí, že se zavírají pro veřejnost posilovny i sportoviště.

Určující je ale právě limit osob, nesmí vás tedy více, než třicet. To si ale musíte pracně dohledat nebo vytelefonovat. A zřejmě vás z jednoho úřadu odkáží na druhý, než si uděláte pěkné "kolečko" a snad se i něco dozvíte. Nebo se spolehnete na webové stránky jednotlivých sportovišť.

„Z nařízení vlády a Ministerstva zdravotnictví upravujeme počet otevřených sportovišť tak, aby na nich v jednu chvíli nebylo více jak 30 sportujících,“ píše se například na stránkách areálu Hamr. Stejně tak dále fungují lyžařské areály. „Celou situaci vyhodnocujeme, tak prosíme všechny návštěvníky, aby sledovali aktuální informace jak na našem webu, tak facebooku,“ hlásí Ski Areál Bílá.

Některá sportoviště však přesto zavřela komplet z preventivních důvodů. „Rada Sportovního klubu Jihlava rozhodla o úplném uzavření všech sportovišť v Jihlavě, a to od 18 hodin 12. března do neděle 22. března.“ 

Co profesionální sport?

Výše popsané v podstatě platí i pro profesionální sportovce. Mohli by sice možná argumentovat tím, že mají sport jako zaměstnání a že tam zákaz neplatí. Premiér Andrej Babiš totiž několikrát vyzval, aby lidi do práce chodili a podpořili tak ekonomiku. 

Znovu je tedy určující počet. „Podle našich infromací tréninky profesionálních sportovních kolektivů probíhat mohou. Ale každý klub k tomu může přistupovat po svém. Navíc situace ohledně těchto opatření se může vyvíjet každou chvíli,“ sdělil nám mluvčí Štěpán Hanuš. 

Když si to shrneme, tak pokud nemáte více než 29 kamarádů, můžete si prakticky dělat vše, co vám zlíbí. Malinko pak celé nařízení postrádá smysl, že? Chcete-li mít úplnou jistotu, je dobré sledovat stránky jednotlivých klubů či areálů, případně si na konkrétní místo zavolat. Není to úřad, tady budou vědět...

Vláda vyhlásila nouzový stav. Opatření jsou velmi přísná.