Student zemřel při zasvěcovacím rituálu do bratrstva. Tohle by zabilo i tvrdé chlapy

Mladík neměl šanci přežít
 

Tolik vypitého alkoholu by "sundalo" snad i slona. Do toho plnění úkolů, nad kterými zůstává rozum stát. Dvacetiletý student Stone Foltz Bowling Green State University ve státě Ohio v USA tuhle "srandu" zaplatil životem. Lékaři o jeho život bojovali marně. O tragédii informoval web Daily Star.

Zasvěcovací rituál, takzvaný "hazing", je zejména na amerických univerzitách stále velmi rozšířený. Když chce nováček vstoupit do bratrstva, musí splnit úkoly, které mu nařídí mazáci. Součástí je i ponižování či zneužívání. V případě Stona Foltze šlo podle webu Daily Star o přijetí do Pi Kappa Alpha Fraternity na Bowling Green State University.

Alkohol a nejspíš i drogy

Mladík měl během krátké chvíle vypít zhruba čtyřicet panáků tvrdého alkoholu„Musíme vypít vše, co nám náš "velký" dá. Navíc v požadovaném čase,“ potvrdil jeden z účastníků akce, který si přál zůstat v anonymitě. K tomu se přidaly úkoly, které jsou nebezpečné i zastřízliva jako například chůze s kápí na hlavě, kdy absolutně netušíte, kam jdete, a další. Ve hře zřejmě byly i drogy.

MUDr. Kateřina Kotíková
(vedoucí lékař - Toxikologické informační středisko)

„Velký panák (4 cl) 40 % alkoholu obsahuje 12,8 g alkoholu = etanolu (0,8 -hustota etanolu x obsah sklenice (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.) / 100).

40 panáků obsahuje 512 g, pro 70 kg člověka je to 7,3 g etanolu /kg. Letální dávka pro dospělého, není-li chronický alkoholik, je 5–6 g etanolu/kg.“
(Infromace doplněná 6. ledna 2022)

Foltz byl po bujarém večírku převezen do nemocnice, jeho stav byl kritický a jeho rodina začala okamžitě řešit, zda může věnovat jeho orgány. „Stone byl do poslední chvíle s námi, obklopen svou rodinou. Navzdory svému nesnesitelnému zármutku rodina pracuje na procesu dárcovství orgánů, aby ostatní měli druhou šanci na život,“ vysvětlil rodinný právník Sean Alto.

Jeho kamarádi stále nechápou

Jeho kamarádi stále nechápou, co se vlastně stalo. „Je to hrozné,“ řekl místní pobočce ABC Mason Ross. „Je to jako sen, stále tomu nemohu uvěřit. Je těžké si představit můj život bez Stona. Bude mi opravdu chybět,“ uvažoval studentův spolubydlící Duncan Fulk.

Podle vyjádření vedení Bowling Green State University jsou dočasně pozastaveny všechny procesy přijímání nových členů i společenské akce v kampusu i mimo něj, všechna bratrstva a spolky.

Nejvyšší představitelé Pi Kappa Alpha prý spolupracují s policií. Podle jejich vyjádření má bratrstvo ve stanovách „politiku nulové tolerance alkoholu, nelegální činnosti, konzumaci návykových látek i šikanu jakéhokoli druhu“.

KAM DÁL: Olympijské hry nejsou jen o radosti, ale také o bolesti. Toto jsou nejhorší zranění v historii her.