Vědci ve Francii bijí na poplach. Promořenost není dostatečná

Podle francouzských vědců není společnost dostatečně promořena
 

Koronavirem se ve Francii do 11. května, kdy se začnou uvolňovat přísná omezení, nakazí jen necelých šest procent obyvatel. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnil prestižní Pasteurův ústav. Taková promořenost populace je ale podle studie příliš nízká na to, aby zabránila druhé vlně epidemie.

Aby byla kolektivní imunita dostatečná na to, abychom se vyhnuli druhé vlně epidemie, bylo by potřeba, aby bylo imunizovaných 70 procent obyvatel," uvádí studie založená na matematických a statistických modelech.

Do 11. května se ale virem SARS-CoV-2 podle vědců z Pasteurova ústavu ve Francii nakazí jen 5,7 procenta obyvatel, tedy asi 3,7 milionu lidí. Odchylka je podle hlavního autora studie Simona Cauchemeze sice 3,5 až 10,3 procenta, i v případě jejího zohlednění se ale promořenost zdaleka nepřiblíží potřebným 70 procentům.

Kolektivní imunita ve Francii tak podle vědců nebude dostatečná. "Účinná kontrolní opatření musí proto zůstat v platnosti i po 11. květnu," vyzvali autoři studie.

Nízká promořenost

Promořenost je podle Pasteurova ústavu poměrně nízká i v nejpostiženějších oblastech Francie. V Paříži a jejím okolí je to 12,3 procenta, v regionu Grand Est, který hraničí s Belgií, Lucemburskem, Německem a Švýcarskem, 11,8 procenta.

Ve Francii zemřelo s nemocí covid-19 již více než 20 000 lidí. Potvrzených případů nákazy země v pondělí hlásila přes 155 000.

Karanténní opatření by se měla začít postupně uvolňovat od 11. května. Premiér Édouard Philippe ale zdůraznil, že se Francie po tomto datu nevrátí okamžitě ke stavu před pandemií. V neděli například uvedl, že budou Francouzi pravděpodobně muset začít na veřejnosti nosit roušky.

KAM DÁL: Američané nechtějí zůstat doma. Trump podporuje protesty, i když lidé porušují pravidla