Velký úklid v Milovicích. Našly se tankové pásy i prostřílené terče

V bývalém vojenském areálu našli domov například zubři
 

Ochranáři uklidili pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku od pozůstatků po armádě, nalezli například klubka rezavých ostnatých drátů, kusy tankových pásů nebo prostřílené terče.

"Tyto zrezavělé, často ostré nebo jinak nebezpečné kovové předměty představují riziko nejen pro divoké koně a zubry, ale i pro další druhy zvířat, které žijí v rezervaci velkých kopytníků," řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Nebezpečné jsou například zbytky ocelových lan, které mohou vytvářet smrtící smyčky, nebo železné tyče trčící ze země na místě někdejších vojenských objektů.

Z pastvin do sběrny

Ochranáři zbytky po sovětské armádě sbírali v minulých měsících, sváželi na jedno místo, dnes je přepravili do výkupu železa. Utržené peníze zaslali na sbírkové konto, z něhož se financuje péče o ohrožená zvířata v rezervaci.

Tankové pásy najdou místo ve sbírkách

Ve sběrně nepřijali články tankových pásů. Obsahují totiž příměs dalších látek, a nejsou tak pro tavení v běžných hutích vhodné. "Nakonec jsme tuto památku po činnosti vojáků předali místním klubům branných činností, které jimi rozšíří svoji sbírku předmětů upomínajících na činnost armády v těchto místech," řekl Dostál.

Nejen vojenský materiál

Vedle pozůstatků po výcviku armády ochranáři nasbírali další odpad, především množství sklenic, plechovek a PET lahví od různých nápojů.

Unikátní rezervace

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace je podle ochranářů prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

Klíčová slova: