Aero může v budoucnu spolupracovat s krajem v oblasti školství

Aero Vodochody AEROSPACE patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele
 

Středočeský hejtman hovořil s představiteli firmy Aero Vodochody o možnostech vzájemné spolupráce, a to především v oblasti učňovského školství. Kraj nabízí stipendia pro obor letecký mechanik.

Miloš Petera se ve středu 22. července navštívil firmu Aero Vodochody AEROSPACE a. s., která s necelými 2 tisíci zaměstnanci patří mezi nejvýznamnější středočeské zaměstnavatele a zároveň mezi přední české výrobce letadel a dílů pro letadla. Jejím vlastníkem je investiční skupina Penta.

Během své návštěvy si hejtman Petera prohlédl nejdůležitější výrobní prostory, seznámil se s výrobním programem a prohlédl si část dílen, v nichž se vyrábějí součásti civilních letadel a vrtulníků.

„S představiteli firmy jsem hovořil o možnostech vzájemné spolupráce, a to především v oblasti školství. Informoval jsem management o tom, že kraj podporuje formou stipendia vybrané učňovské obory. Letos mezi ně opět patří i výchova leteckých mechaniků, kteří předtím z programu nechtěně vypadli kvůli administrativním změnám v kategorizaci učebních oborů,“ informoval hejtman Miloš Petera.

 

Firma propouštěla zaměstnance

Firma Aero Vodochody AEROSPACE v posledních letech prosperovala, nicméně letos nastaly potíže s klíčovou zakázkou od firmy Sikorsky, která je hlavním partnerem Aera.

Zejména kvůli neplánovanému útlumu výroby komponentů civilních strojů Sikorsky muselo Aero propustit několik desítek zaměstnanců, protože se nepodařilo najít ve výrobním programu adekvátní náhradu, což se projeví na ekonomických výsledcích firmy.