Pavel Nedvěd ohlásil životní úspěch a vojáci vyhlásili klid zbraní

Němečtí vojácí sedí na troskách během první světové války
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Co se stalo ve světě pár dní před Vánoci? Byl klid, nebo se psaly dějiny? Podívejte se, jak vojáci vyhlásili alespoň na chvíli příměří během první světové války, jak Klement Gottwald avizoval, co přijde, a jak Pavel Nedvěd dosáhl svého životního úspěchu. 

Tento týden byl na historické události poněkud chudší, přesto jich hned několik významných máme. Podívejte se, co se dělo ve světě jen pár dní před Štědrým dnem.

19. prosinec

V roce 1302 se Kunhuta Přemyslovna stala abatyší kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. O mnoho let později, v roce 1933, byl odvysílán historicky první vánoční rozhlasový projev prezidenta T. G. Masaryka. A v roce 1945 vyšlo první číslo časopisu Mateřídouška!

20. prosinec

S koncem první světové války přišel v roce 1918 čas také na triumfální návrat prezidenta Masaryka do osvobozené vlasti. V roce 2000 vypukla krize v České televizi. O osmnáct let později si výbuch metanu v dole na Karvinsku vyžádal 13 mrtvých a 3 vážně zraněné horníky.

21. prosinec

Psal se rok 1929, když nově zvolený poslanec Klement Gottwald poprvé promluvil v Poslanecké sněmovně Národního shromáždění. Bylo mu 33 let a byl to jeho první projev před poslanci. Během hodinového projevu avizoval, že komunisté udělají revoluci a se všemi zatočí.

V roce 1992 byla podepsána středoevropská dohoda o volném obchodu CEFTA – dohoda uzavřená na podporu harmonického vývoje hospodářských vztahů mezi zeměmi střední Evropy. V roce 2007 pak Česko vstoupilo do Schengenského prostoru. 

22. prosinec

V roce 1421 se psaly dějiny. Zikmund Lucemburský se v bitvě zmocnil Kutné Hory, ale už 6. ledna ji Jan Žižka dobyl zpět. Studenti také ocení, že v roce 1573 vznikla Univerzita Palackého v Olomouci. V roce 1949 byla v Praze na Letné oficiálně zahájena stavba Stalinova pomníku, sochařem byl Otakar Švec.

Na rok 2003 zřejmě vzpomíná Pavel Nedvěd, současný partner Dary Rolins. Tehdy získal jako druhý Čech v historii Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. To se předtím povedlo jen Josefu Masopustovi v roce 1962.

23. prosinec

V roce 1888 si v důsledku záchvatu duševní poruchy nizozemský malíř Vincent van Gogh odřezal kus levého ucha a dal ho prostitutce. Roku 1947 byl v Bellových laboratořích poprvé předveden tranzistor, vynalezený Johnem Bardeenem, Walterem Brattainem a Williamem Shockleyem. 

V roce 1989 byly nedaleko Rozvadova symbolicky přestřiženy pohraniční drátěné zátarasy mezi Československem a Německem. V roce 2004 začalo zkušebně jezdit pendolino. A roku 2011 se v tento den konal pohřeb Václava Havla.

24. prosinec

V roce 1951 vyhlásila Libye nezávislost na Itálii. A roku 1968 se členové posádky Apolla 8, Frank Borman, Jim Lovell a William Anders, stali prvními lidmi, kteří na vlastní oči viděli odvrácenou stranu Měsíce.

25. prosinec

V roce 1914 britští a němečtí vojáci v zákopech u belgického města Ypry přerušili boje a společně oslavili Vánoce. O něco později, v roce 1979, sovětská armáda vstoupila do Afghánistánu a tím začala desetiletá sovětská válka v Afghánistánu.

A psal se rok 1991, když Michail Sergejevič Gorbačov rezignoval na post prezidenta Sovětského svazu.

Zdroje: ČSFD, Český rozhlas, dejepis.com, wikipedia.org​

KAM DÁL: S Libuškou Šafránkovou měl Vorlíček po natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku velké starosti.