Brzy zemře miliarda lidí, spočítali vědci. Naše děti nemají šanci

Vědci s obavami sledují tání světových ledovců, každý rok je jich výrazně méně
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Vědci tvrdí, že každých tisíc tun uhlíku, které lidstvo spálí, nepřímo odsoudí jednoho člověka k smrti. Řekli to pro web ScienceAlert. Každé oteplení planety o 0,1 stupně podle nich znamená 100 milionů mrtvých. Některé predikce přitom tvrdí, že během pár desítek let stoupne teplota o 2 stupně, jak také uvedl web ScienceAlert.

Během příštího století zemře podle odhadů na klimatické katastrofy miliarda lidí, možná i více. Naznačují to odhady předních světových vědců. „Globální oteplování bude mít vliv na zhruba miliardu předčasných úmrtí,“ potvrdil profesor Joshua Pierce z University of Western Ontario v Kanadě. „Je zřejmé, že musíme jednat. A to rychle.“ Zároveň však dodal, že vypočítat alespoň hrubý počet obětí je extrémně složité i v dnešní době.

Miliony mrtvých ročně

Organizace spojených národů uvádí, že negativní jevy v rámci životního prostředí každoročně připraví o život asi 13 milionů lidí. Přesto není jasné, kolik z těchto úmrtí je přímo či nepřímo způsobeno změnou klimatu. Někteří odborníci tvrdí, že abnormální teploty samy o sobě si mohou v dnešní době vyžádat až pět milionů životů ročně, uvádí web Science Alert. Jiné odhady jsou však mnohem nižší.

Část problému spočívá v tom, že globální dopady změny klimatu jsou rozmanité. Neúroda, sucha, záplavy, extrémní počasí, lesní požáry, stoupající hladiny moří atd. To vše může ovlivnit lidské životy. Předpovídání budoucího počtu obětí těchto klimatických katastrof je tak ze své podstaty spíš věštění z křišťálové koule. Ale Pierce a jeho kolega Richard Parncutt z univerzity v rakouském Grazu si myslí, že stojí za to pokračovat.

Naše činy mohou za budoucí potíže

Podle nich je dnešní neochota člověka s evidentním problémem něco dělat alarmující. „Globální oteplování je pro miliardu lidí otázkou života, nebo smrti,“ říká Pierce. „Jak se předpovědi klimatických modelů stávají jasnějšími, je zřejmé, že potíže, které čekají naše děti a budoucí generace, lze přičítat našim činům.“

Jsou sice lidé, kteří nechtějí katastrofické scénáře vidět, podle vědců je to ale obrovská chyba. Doslova smrtelná. „Když klimatologové prezentují své odhady a modely, většina veřejnosti je odbude, eventuálně si žijí ve své konzervativní bublině. Jasně, nikdo nechce znít jako nějaký šílený vědec. Jenže realita je taková, že to s námi nevypadá dobře. To nelze popřít,“ dodal Pierce.

Zdroje: redakce, sciencealert.com

KAM DÁL: Nostradamus měl jasno: Putin končí, ale výhra to není. Viděl i zemětřesení a evropského vůdce.

Klíčová slova: